Visselulles Have – er navnet på ny, lille have i Søndergade

24. november 2018 Kultur

Det har været intet mindre end fantastisk at opleve, hvad navnekonkurrencen har sat i gang af overvejelser og kreativitet.

Hele 552 forslag om navnet til en ny, lille have i Søndergade er der sendt til Rådhuset.

”Ud af svarene kan vi se, at nogle har benyttet anledningen til at besøge Søndergade, for de skulle da lige se stedet, før de kunne finde på et navn, som de syntes passede til”, sagde Aase Nyegaard, formand for Teknik- og Miljøudvalget ved indvielsen.

Med 552 forslag tænker man nok, at det var ikke nogen nem sag, men heldigvis var der enkelte gode forslag, der skilte sig ud fra mængden.

Artiklen fortsætter under annoncen

”Og der var især ét, vi faldt for. Det gjorde vi, fordi vi fik en flig af en spændende historie. Vi har siden gravet lidt mere i det, og vi er blevet bekræftet i, at vi har valgt det helt rigtige navn”, sagde udvalgsformanden.

Det er sådan, at der i Søndergade i 1878 blev født en pige ved navn Anne Louise Caecilie Rosette Clausen.

Hun voksede sig stor og stærk og blev angiveligt senere Sønderborgs første og eneste kvindelige havnearbejder.

190 cm høj og stærk som en okse.

Artiklen fortsætter under annoncen

Hun blev gift og fik tre børn. Når det var lønningsdag, hentede hun sin mand på værtshuset og smed ham over skulderen. Så kunne han ligge og ”visselulle” dér, mens hun bar ham hjem.

Parret boede i Søndergade 20 – lige over for haven, som vi manglede et navn til. Området har igennem århundreder været et arbejderkvarter. Først slog fiskere og havnearbejdere sig ned der, siden var det medarbejderne på Solo.

Nu er det anderledes, men historien vil leve i det lille byrum.

Artiklen fortsætter under annoncen

”Vi har nemlig valgt at opkalde byrummet efter den stærke kvinde, der blev kaldt Visselulle. Så navnet er Visselulles Have”, sagde Aase Nyegaard.

Navnet er foreslået af Visselulles tipoldebarn, Reimer Clement  – og der modtog sin præmie.

Det er ikke første gang navnet Visselulle bruges – en stor, stærk havnekran, som Sønderborg Havn fik i 1974 eller 1975 blev også ookladt efter den stærke kvinde.

Der bliver sat et skilt op, som fortæller, hvad haven hedder, og en informationstavle, der fortæller, hvorfor den hedder ”Visselulles Have”.

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
12. august 2022 Kultur, Sønderborg

Kulturens huse skal sælges – uden det rammer indholdet

12. august 2022 Kultur

Kommunen har planer om at sælge sin del af Alsion, som blandt andet omfatter koncertsalen – og Sønderborghus og Sønderborg Teater skal også på salgslisten. “Det er vigtigt for mig, at brugerne af de tre steder drages ind i processen, så vi kan bevare den kultur, som vi har i Sønderborg”, siger Christel Leiendecker, som […]

Læs mere...