Ved en udgravning ved Vollerup har arkæologerne for nylig gjort en opsigtsvækkende opdagelse. Museum Sønderjylland har fundet spor af liv, der går endnu længere tilbage end tidligere antaget og som nu giver et nyt perspektiv på områdets historiske betydning. De er stødt på et hus fra ældre bronzealder, hvilket er ret unikt.
“Huset er specielt, fordi det er det første af sin slags på Als og dermed et vigtigt videnskabeligt gennembrud for vores kendskab til husudviklingen på Als i ældre bronzealder”, siger museumsinspektør Christina Berg til SønderborgNYT.
Selvom huset er fra bronzealderen, har området også afsløret fund fra både yngre stenalder og jernalder.
“Det er fantastisk at se, hvordan dette sted har været beboet i flere tusinde år. Det fortæller en historie om et område, der har haft stor betydning gennem tiden”, forklarer Christina Berg videre.
Udgravningen bringer arkæologerne tættere på fortiden.
“Det er særligt interessant, når vi ser spor af aktivitet fra stenalderen op til middelalderen. Als har tydeligvis været et centralt sted for mennesker at bo og leve” siger hun.
For Als betyder disse fund, at øens historie kan skrives endnu mere detaljeret.
“Det bekræfter, at folk har valgt at slå sig ned her gennem flere perioder i historien. Øen har tilsyneladende været et populært sted for bosættelser i flere tusinde år”, siger museumsinspektøren.
Hvis du vil vide mere om udgravningen og fundene, kan du følge Museum Sønderjyllands hjemmeside eller Facebook-side. Museet vil også udgive en artikel om fundene i deres månedsskrift senere på året, hvor du kan dykke dybere ned i, hvad de arkæologiske fund betyder for Als’ historie.