1864: Om tre dage vil preusserne storme Dybbøl Skanse

14. april 2020 Kultur

Bombardement og død er efterhånden blevet hverdagen ved fronten, men der indtræffer dog en enkelt usædvanlighed. Den danske 3. brigade nægter nemlig i nogen tid at indtage deres positioner i skanserne.

Efter den sædvanlige 6-dagsvagt i skanserne fra 7 til 13 april skulle brigaden have fire dages hvile på Als, men to af hviledagene er blevet inddrag på grund af en ny rotationsordning efter 8 brigades ankomst til Dybbøl.

Det giver selvfølgelig anledning til utilfredshed, men bægeret flyder over for soldaterne, da 3. brigade på vej ud til mønstringspladsen møder soldater fra 8. brigade, som for kun 2 dage siden afløste dem i stillingen. 8. brigade består hovedsageligt af yngre mænd, som ikke har været ved fronten længe, så i geledderne høres kommentarer som:

Artiklen fortsætter under annoncen

”De unge skal skånes, og vi sendes til slagtebænken”.

Utilfredsheden bliver ikke mindre af, at en gruppe artillerister og arbejdstropper støtter infanteristerne og opildner dem. Efter mangen parlamentering lykkes det dog for brigadens officerer at tale soldaterne til rette, og de begiver sig mod skanserne.fortæller 1864 live.

Moralen blandt de danske tropper synes altså på et lavpunkt, hvilket også general du Plat fremhævede for overkommandoen den 13. april.

Planen godkendt

Artiklen fortsætter under annoncen

På preussernes side har prins Friedrich Carl, øverstkommanderende for de belejrende preussiske styrker, i dag imidlertid sat sin underskrift for den endelige plan for stormen. Angrebet på den danske stilling vil begynde med et seks timer langt bombardement af skanserne.

Så snart beskydningen holder inde, vil seks kolonner af preussisk infanteri storme frem mod skanserne 1-6 i den danske forsvarsstilling. Den preussiske angrebsbølge vil bestå af i alt 46 infanterikompagnier og fem pionerkompagnier, det vil sige ca. 11.500 angribende soldater og 1.250 specialtrænede soldater, som skal brække de danske forsvarsforhindringer ned.

Artiklen fortsætter under annoncen

Herudover vil en større mængde tropper blive holdt i reserve, klar til at imødegå eventuelle danske modangreb.

Danskerne har siden i går kunnet være helt sikre på, at et angreb nu kunne ventes når som helst. Om 3 dage skal Dybbølstillingen og dets forsvar stå den ultimative test.

HUSK – Støt den lokale handel i en svær tid! 

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
6. december 2022 Erhverv, Sønderborg

Feriepartner Sønderborg overtager udlejningsbureauet Nordferien

6. december 2022 Erhverv

Feriepartner Sønderborg er allerede inden den officielle åbning kommet utrolig godt fra start, idet der netop er indgået en aftale med udlejningsbureauet Nordferien om at overtage deres lokale aktiviteter. Ejerparret af Nordferien, Lone & H. C. Unger, har ønsket at få mere fritid og efter mange år med meget lidt ferie og stort set ingen […]

Læs mere...