1864: Sidste danske forpost bliver erobret

16. april 2020 Kultur

Ude i frontens forreste linjer besidder danskerne kun en enkelt forpost uden for skanserne. Ser man bort fra enkelte tropper i Dybbøløsten, så befinder forposten sig på en lille højderyg lidt nord for skanse 5 og 6. Herfra er det muligt for danskere at observere preusserne aktiviteter ned langs en del af den tredje parallel.

De preussiske militæroverhoveder har derfor beordret denne sidste forhindring for stormangrebet erobret. Den 16. april 1864 klokken 21.00 angriber preussiske tropper og den danske forpost bliver hurtigt løbet over ende og fortrængt fra højderyggen. Preussiske pionersoldater graver sig hurtigt ned i stillingen og et dansk forsøg på at generobre stillingen kastes tilbage, skriver 1864 live.

Artiklen fortsætter under annoncen

Kort efter begynder skanse 6 at beskyde højderyggen, og Dybbølstillingens venstre fløj afgiver ild natten igennem. Danskerne mister 3 døde, 3 sårede og 55 tilfangetagne ved fægtningerne. Efter faldet af den sidste danske forpost er der ikke længere noget, der står i vejen for et endeligt preussisk stormangreb på de danske skanser.

Det preussiske bombardement har i dag fortsat i et støt men reduceret tempo hele dagen igennem. Igen i dag kommer det eneste nævneværdige danske modsvar på beskydning fra batterierne på Als, dog med en smule støtte fra skanserne på højre fløj.

Artiklen fortsætter under annoncen

Dette døgn falder 3.032 preussiske granater og de danske tab forårsaget af beskydningen løber op i 31 døde og 57 sårede. De preussiske tab for hele døgnet er 36 mand.

Kraftig beskydning fortsætter natten igennem af de belejrende preussere – det kraftigste og mest vedholdende nattebombardement til dato.

Det er tydeligt, at preusserne ikke vil tillade danskerne at udbedre den efterhånden meget ødelagte stillingen inden det endelige angreb.

HUSK – Støt den lokale handel i en svær tid! 

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
7. oktober 2022 Kultur, Sønderborg

Historisk Festival kredser om hertugerne

7. oktober 2022 Kultur

Sønderborg Slot danner i efterårsferien rammen om en helt særlig tidsrejse, når vi tirsdag den 18. oktober 2022 inviterer alle til en historisk festival i hertugens fodspor, skriver slottets ledelse. I centrum for dagen står både Sønderborg Slots forhenværende slotsherre hertug Hans den Yngre, hertug af Slesvig-Holsten-Sønderborg samt hans 23 børn og Louise Auguste, hertuginde […]

Læs mere...