300 kræftramte om året får paryk fra Lena Schmidt

26. maj 2016 Erhverv
Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 52)

 

Gennem seksten år har Lena Schmidt tilpasset parykker til kræftramte – hele 300 om året – og hun har selvfølgelig også leveret parykker til kvinder, der lider af hårtab.

“Det er slet ikke noget, jeg bliver rig af, men til gengæld giver det så meget andet”, siger Lena Schmidt til SønderborgNYT.

Lena Schmidt sætter en paryk på en af eleverne i Mens Cut.

Lena Schmidt sætter en paryk på en af eleverne i Mens Cut.

 

Når en kræftpatient får at vide, der venter et kemoforløb, så bevilger kommunen et beløb til en paryk.

“Parykker koster fra et par tusinde kroner og op. De fleste ligger omkring 3000 kroner, men det afhænger af, hvordan de er syet”, siger Lena Schmidt fra Mens Cut. Maskinsyede er billigere end håndsyede.

Mens Cut sørger for parykker til kræftpatienter i både Sønderborg og Aabenraa. Kommunerne har haft servicen i udbud.

Sjæl og vejledning

“Dengang jeg begyndte at lave parykker til kræftpatienter opdagede jeg, at det handler lige så meget om sjæl som om vejledning. Og når jeg er hjemme hos patienterne, så giver jeg mig altid god tid”, siger Lena Schmidt. Hun har mistet en rigtig god veninde og også familiemedlemmer til den frygtelige sygdom.

Måske har de tab givet hende ekstra stor empati, indsigt og forståelse?

“De patienter, som jeg møder, har lettere ved at snakke med mig end for eksempel deres familie eller læger. Jeg er jo ikke en del af deres liv. Jeg er udenforstående og neutral, men kender til sygdommen”, siger Lena Schmidt.

“Mine patienter får mit privatnummer og kan altid ringe”.

Parykken er syet, så der ikke er en kant, der "afslører" den.

Parykken er syet, så der ikke er en kant, der “afslører” den.

 

Gennem det halve år, som et kemoforløb kan vare, så sker det at patienten svinger i vægt.

“Og så skal der måske rettes på parykken – og det gør jeg uden beregning. Jeg giver dem også vedligeholdelsesmidler med og de alle får også et tørklæde”, siger hun.

“Hvis ikke en paryk er klippet ordentligt til og sidder rigtigt, så ligner den en kalot”.

Det med penge

“Måske skulle jeg tage penge for at køre ud til de patienter, jeg skal hjælpe. Og måske skulle jeg tjene penge på tørklæder og vedligeholdelsesmidler, altså tænke mere forretningsmæssigt. Men jeg har det godt med at hjælpe”, siger Lena Schmidt. Hun viser en lille række sms-beskeder fra kvinder, der siger tak for hjælpen og for at hun gav sig tid og lyttede til dem.

“Bare en enkelt af den slags beskeder, kan jeg leve højt på i dagevis”, siger Lena Schmidt. I tre år har hun også været med til at ordne parykker til Sønderborg Sommerrevy.

“Jeg er glad for, at Leif Maibom gav mig muligheden for at være med til at gøre noget godt for Sønderborg”, siger hun. Og når man tænker på, at hun via Mens Cut har et virkeligt stort hold med i Stafet for Livet, så kan man vist roligt sige, at Lena Schmidt gør noget godt for mange kræftramte og for Sønderborg.

 

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk