Sønderborg Forsyning: Ingen spor af sprøjtegifte i drikkevandet

13. september 2017 Samfund Skrevet af: Ole Kæhler

Der har de seneste uger været megen omtale af sprøjtegiften desphenyl-chloridazon, der er blevet fundet i drikkevandet i blandt andet Odense og Esbjerg. Nu er drikkevandet fra Sønderborg Forsynings i alt seks vandværker blevet kontrolleret – og her er ikke fundet spor af sprøjtegiften.

Den 31. august udsendte Miljøstyrelsen en opfordring til alle landets vandværker om at udtage ekstra vandprøver. Da havde Sønderborg Forsyning imidlertid allerede udtaget vandprøver, og resultaterne viser ingen tegn på desphenyl-chloridazon

Artiklen fortsætter under annoncen

“Vi valgte allerede den 30. august at tage de ekstra vandprøver, så vi var sikre på, at vores drikkevand ikke indeholdt desphenyl-chloridazon. Nu foreligger resultaterne, og der var som ventet ingen grund til bekymring”, fortæller projektleder for Sønderborg Forsynings vandværker, Susanne Vesten.

Lovpligtig kontrol

Desphenyl-chloridazon er et nedbrydningsprodukt af chloridazon, som blev anvendt i perioden 1964-1996 til behandling af roer, rødbeder og løg i landbrug og gartnerier. Chloridazon blev udfaset i 1996 og er nu forbudt, men fordi grundvandet i gennemsnit er ca. 50 år gammelt, kan stoffet stadig optræde i grundvandet.  Fremover vil desphenyl-chloridazon være at finde på Miljøstyrelsens lange liste over stoffer, landets vandværker skal teste for. En lovpligtig kontrol, som Sønderborg Forsyning naturligvis lever op til.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Området udvikler sig konstant, derfor arbejder vi også forebyggende, så vi ikke bliver indhentet af fortidens synder. Kun på den måde sikrer vi rent drikkevand til alle vores kunder”, siger Susanne Vesten i en pressemeddelelse.

Siden Sønderborg Forsyning foretog den første test for sprøjtegifte i drikkevandet i 1990erne, har man ikke en eneste gang haft én måling, der lå over de tilladte grænseværdier.

Sønderborg Forsyning leverer drikkevand til Sønderborg, Augustenborg, Gråsten, Nordborg og Havnbjerg. De resterende områder i Sønderborg kommune får vand fra private vandværker.

Artiklen fortsætter under annoncen

 

30. april 2024 112, Sønderborg

Ung mand på elløbehjul set med ‘gevær’ på ryggen

30. april 2024 112

En foreløbig ukendt mand har tirsdag eftermiddag givet anledning til utryghed i Sønderborg midtby ved at køre rundt på et sort el-løbehjul medbringende et geværlignende genstand på ryggen. Vedkommende er iført sort bluse m. hvid stribe, sort vest og hvide sko, skriver politiets vagtchef på X. Et vidne fortæller til politiet, at han har stået […]

Læs mere...