Juridisk brevkasse: Advokathuset Muurholm svarer på læser-spørgsmål om særeje

8. maj 2018 Samfund

Hej Brevkasse

Jeg er for nyligt flyttet sammen med min kæreste, og vi skal giftes til sommer. Han har to børn fra et tidligere forhold, og jeg selv har tre. Alle vores børn er flyttet hjemmefra. Jeg ejer et hus, som er gældfrit, samt nogle værdipapirer, som jeg har arvet efter mine forældre i 2011. Min kæreste har gæld med sig fra sit tidligere forhold. Bør jeg få særeje, og hvordan foregår det?

Hilsen fra Annette

Kære Annette

Tak for dit spørgsmål.

Når du og din kæreste bliver gift, får I automatisk et fælleseje over alle de aktiver, som I begge bringer med jer ind i ægteskabet. Som ægtefæller arver I også efter hinanden. Fælleseje betyder, at når ægteskabet ophører – enten ved død, separation eller skilsmisse – skal alle aktiver deles ligeligt.

Hvis man ikke ønsker ligedeling, skal man oprette et særeje. Det vil betyde, at de ejendele, du ejer som dit særeje, ikke skal deles med din ægtefælle. Et særeje oprettes ved ægtepagt. En ægtepagt kan oprettes før et bryllup, men også på hvilket som helst tidspunkt under ægteskabet. For at være gyldig skal ægtepagten tinglyses i Personbogen.

Artiklen fortsætter under annoncen

Fordi I begge to har børn fra tidligere forhold, og fordi din kommende mand har gæld, vil det være relevant for dig at oprette særeje over dit hus og de værdipapirer, du har arvet. Hvis I ikke har særeje, vil det betyde, at hvis du dør før din mand, vil han få halvdelen af jeres fælles aktiver. Den anden halvdel vil blive delt ligeligt mellem din mand og dine børn. Den største del af jeres aktiver vil således gå til din mands kreditorer og/eller hans børn. Hvis du derimod dør først, vil den del din mand arver, være halvdelen af jeres fælles formue, dvs. medregnet dit hus og dine værdipapirer. Også i det tilfælde vil store dele af dine aktiver derfor gå til din mands kreditorer og/eller hans børn – og altså ikke dine egne børn.

Artiklen fortsætter under annoncen

Med et særeje kan du holde dine aktiver udenfor fællesejet. Det vil sige, at din mand ikke skal modtage halvdelen af disse aktiver – hverken i tilfælde af død, separation eller skilsmisse. Det er herefter muligt for dig at overføre mest muligt til dine børn og dermed undgå, at dine aktiver går til din kommende mands kreditorer og/eller hans børn. Et særeje over dine aktiver er med andre ord en sikring for dig og dine børn.

Du og din kommende mand bør også overveje at få oprettet et testamente, fordi I her kan bestemme, hvad der skal ske med jeres aktiver – fællesaktiver og særejeaktiver – når I dør. Desuden kan I ved testamente bestemme, at arven til jeres børn skal være deres særeje. På den måde kan du også sikre, at dine aktiver forbliver i familien.

Artiklen fortsætter under annoncen

Med venlig hilsen
Advokathuset Muurholm

Hvis du vil læse tidligere spørgsmål fra SønderborgNYTs læsere – og læse advokatens svar og gode råd – så finder du tidligere spørgsmål og svar her.

Har du et spørgsmål til advokaten?

Så send det til Advokathuset Muurholm på brevkasse@advokathuset-muurholm.dk eller pr. brev til Advokathuset Muurholm, Kongevej 58, 6400 Sønderborg eller ring på tlf. 74 43 03 09.

Hos Advokathuset Muurholm beskæftiger vi os med sager for private og erhvervsdrivende. Vi er servicemindede, tilgængelige og har en hurtig responstid. Vi formidler vanskeligt juridisk stof i et let forståeligt sprog og lægger vægt på, at vores rådgivning skaber en værdi for dig.

 

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
20. januar 2022 COVID-19, Sønderborg

200 nye Corona-smittede siden onsdag

20. januar 2022 COVID-19

Siden onsdag er antallet af Corona-smittede indenfor Sønderborgs kommunegrænse steget med 200 og der er i dag 1975 smittede. På landsplan er der ifølge Statens Serum Institut fundet 40.626 nye smittede det seneste døgn. 825 er indlagt på sygehus – og af dem er 49 på intensiv. 28 er i respirator. Ifølge sundhedschef Michael Skriver […]

Læs mere...