Afgiftsstop bremsede ikke grænsehandlen

19. januar 2015 Erhverv Skrevet af: Ole Kæhler

Regeringen fjernede afgifterne på sodavand i håbet om at dæmme op for grænsehandlen. Og der er sket en stigning i salget af sodavand i danske varehuse, hvor priserne ind imellem skrues ekstra langt ned, så billige sodavand virker som et trækplaster på kunderne.

Varehuse sælger flere sodavand - når de sættes ned til en 10'er for halvanden liter.

Varehuse sælger flere sodavand – når de sættes ned til en 10’er for halvanden liter.

Artiklen fortsætter under annoncen

Men det har ikke rokket det mindste ved grænsehandlen.

Grænsebutikkerne melder om øget eller stagnerende sodavandssalg i 2014. Den største spiller i grænsehandlen, Fleggaard, der sidder på over halvdelen af markedet, melder således om en vækst i sodavandssalget i 2014 på seks procent.

“Regeringen har undervurderet grænsebutikkernes evne til at sænke priserne, så man har slet ikke fået den hjemvendte grænsehandel, som regeringens regnestykke baserede sig på. Så på den måde har det været en dårlig forretning for staten”, siger professor i økonomi ved Århus Universitet, Bo Sandemann Rasmussen til DR Nyheder.

Artiklen fortsætter under annoncen

I alt skulle danskerne altså i 2014 købe 100 millioner liter sodavand mere i danske butikker for at modsvare statens provenutab på over en halv milliard kroner.

Pengene skulle komme fra den ekstra moms og fra de nye arbejdspladser, som regeringen regnede med at den hjemvendte grænsehandel ville skabe.

Men alt tyder på, at det regnestykke langtfra er indfriet.

Artiklen fortsætter under annoncen

Der er ingen tal på antallet af nye jobs i forbindelse med afgiftsnedsættelsen, men måske kan det øgede sodavandssalg snart måles på badevægten.

Flere overvægtige børn

Overlæge og leder af ”Enheden for overvægtige børn” fra Holbæk sygehus, Jens-Christian Holm, der blandt andet har været med i DR1’s program ”Generation XL”, frygter følgerne af loven.

“Det gælder sådan set både overvægtige eller almindelige danske børn, at når man gør det billigere og dermed giver lettere adgang til sodavand, så drikker man mere. Det øger sukkerbelastningen og så kommer der flere overvægtige mennesker. Og det er den forkerte vej”, siger Jens Christian Holm.

Artiklen fortsætter under annoncen

17. april 2024 Politik, Sønderborg

Målsætningen med 77.000 indbyggere i 2030 holder ikke, siger politikere

17. april 2024 Politik

På mødet i Økonomiudvalget i dag, onsdag, blev der lagt en befolkningsprognose på bordet. Den bygger på tal fra Danmarks Statistik og de viser en befolkningsfremgang på 28 personer frem til 2028. Byrådet arbejder hen imod, at der er 77.000 indbyggere i Sønderborg Kommune i 2030. ”Årets befolkningsprognose understreger med al tydelighed, at vi ikke […]

Læs mere...