AGS-elever så basen for den danske slavehandel

2. marts 2016 Uddannelse Skrevet af: Ole Kæhler

Af AGS

Hvor meget ved vi danskere egentlig om Danmarks rolle i slavehandlen i det 17. og 18. århundrede? Dannebrog i Christiansted

Hvor meget ved vi om det tidligere Dansk Vestindien, der ligger så langt fra det regnfulde og kolde Danmark, men hvortil der stadig er så stærke historiske bånd?

Artiklen fortsætter under annoncen

”Vi vidste ikke noget som helst”, spørger Rasmus Holm Nielsen og Kristine Malmquist, der går i henholdsvis 3. og 1.g på Alssundgymnasiet Sønderborg. Men så fik de et helt særligt tilbud, som vendte op og ned på både manglende viden og fordomme om Det Caribiske Havs tre indbydende øer med de hvide sandstrande, som under den billedskønne overflade gemmer en tragisk historie.

Danskere importerede også slaver

Fra omkr. 1670 til 1803 blev der indført mellem 75.000 og 100.000 afrikanske slaver til De Dansk Vestindiske Øer. Blandt andet på den baggrund har UNESCO sat gang i ”Det Transatlantiske Slavehandelsprojekt”.

Artiklen fortsætter under annoncen

Projektet er sat i verden for at bryde tavsheden og uvidenheden om Afrikas og afrikanernes enorme bidrag til den atlantiske verdens udvikling, økonomisk, socialt og kulturelt samt at åbne øjnene for nutidige perspektiver, moderne former for slaveri og andre menneskerettighedskrænkelser.

Derfor fik Rasmus og Kristine muligheden for sammen med fire andre danske folkeskole- og gymnasieelever at besøge Dansk Vestindien i 14 dage.

Det blev en tur, de aldrig vil glemme.

Begejstrede for dansk besøg

Artiklen fortsætter under annoncen

”Man får sat tingene i et lidt bredere historisk perspektiv, når man ser virkeligheden med egne øjne”, fortæller Buck IslandRasmus.

”Det er gået op for mig, hvor vigtig en del af Danmarkshistorien dette sorte kapitel udgør”.

Artiklen fortsætter under annoncen

Kristine er enig:

”Og det er lidt mærkeligt, at vi slet ikke ved noget om det. Jeg var da også lidt nervøs for, hvordan man ville blive modtaget. Man er jo på en eller anden måde en del af historien, men folket derovre er simpelthen så imødekommende og gæstfri, at det er helt rørende”.

”Det åbner faktisk endnu flere døre, at man kommer fra Danmark. De er meget glade for, at der er fokus på historien – at den ikke bliver glemt. For det virker, som om USA, der overtog ejerskabet af øerne i 1917, slet ikke er interesserede i hverken historien eller nutiden på Jomfruøerne. Der har brug for hjælp – både hvad angår viden og økonomi”.

Artiklen fortsætter under annoncen

Sang i radioen

Selvom meget af de to uger på øerne gik med historieundervisning, blandt andet rundvisning i byerne, hvor man tydeligt kunne se spor fra den danske arkitektur, eller besøg i kirkerne, hvor slavernes navne blev nedskrevet ved ankomsten, var der også plads til de sjove oplevelser.AGS på Christiansværn

”De har et meget afslappet forhold til et dagsprogram”, griner Rasmus. ”Man står op om morgenen og ser, hvad der nu lige kan lade sig gøre i dag”. Noget af det, der kunne lade sig gøre, var et besøg på den lokale radio.

”Der sang vi blandt andet Jeg ved en lærkerede for hele øen. Det var ret sjovt”, fortæller Kristine.

Til april byttes rollerne

Her skal de danske elever skal være værter for to High School elever fra St. Croix.

”Jeg håber bare, at de får en lige så god oplevelse. Selvom det nok bliver lidt svært at leve op til deres gæstfrihed”, siger Kristine.

Du kan læse mere om Rasmus og Kristines oplevelser på deres blog her.

Du kan se mange flere billeder fra deres tur i dette galleri.

Du kan læse mere om Det Transatlantiske Slavehandelsprojekt her.

23. april 2024 Kultur, Nordborg

Ny bådebro ved Nordborg Roklub skal indvies

23. april 2024 Kultur

Nordborg Roklub indvier en ny bådebro den 25. april, hvorefter klubbens medlemmer igen kan komme på vandet i det smukke farvand omkring Nordals. Det skriver roklubben i en pressemeddelelse. Medlemmerne har arbejdet flittigt med at bygge den nye bådebro til erstatning for den gamle og nedslidte bro fra 1997, og der er lagt flere end […]

Læs mere...