Aldrig glemt – allieret flybesætning fra 1943 mindes

24. juli 2021 Kultur

Kontaktudvalget for de militære traditioner i Sønderborgområdet gennemfører mindearrangement for flybesætningen ved Arnkilsmaj, Hestehave på Kær halvø, i morgen, søndag klokken 10 og det er ved mindestenen, som er stillet et par hundrede meter vest for det sted, hvor bombemaskinen styrtede ned natten til 25. juli 1943.

Det skriver Kontaktudvalget i en pressemeddelelse.

Hændelsen dengang i 1943 fortælles af L. Larsen, Kontaktudvalget for de militære traditioner i Sønderborgområdet, og J.P. Rasmussen fra Kontaktudvalget lægger herefter buketten fra Hæren.

Artiklen fortsætter under annoncen

Der vil yderligere blive lagt buket fra Sønderborg Kommune og Folk & Sikkerhed, ligesom personel fra Kontaktudvalget for de militære traditioner i Sønderborgområdet deltager med faner/flag.

Som et nyt tiltag vil Bjørn Allerelli Andersen afslutte ceremonien ved at spille Amazing Grace på sækkepibe

Den nedstyrtede bombemaskine, af typen Halifax, var dengang i 1943 på vej mod Hamborg på første bombetogt under operation Gomorre. Bombemaskinen lettede fra basen Snaith Airfield, Yorkshire i England med kurs mod Tyskland. Af ukendte årsager kom bombemaskinen væk fra den store formation på 791 bombefly, og blev et led bytte for en tysk natjager.

Artiklen fortsætter under annoncen

Radarstationen ‘Ameise’ ved Aabenraa opdagede den enlige bombemaskine og en natjager blev sendt af sted. Radarstationens radaranlæg fik hurtigt dirigeret natjageren ind på kursen af bombemaskinen og over Sønderborgområdet fløj natjageren ind under bombemaskinen bagfra og skød den i brand.

Den nu brændende bombemaskine styrtede herefter ned nord for Hestehave med besætning og bomber ombord. Det lykkedes at redde to flyvere ud af den brændende maskine inden en af bomberne eksploderede og slog resten af besætningen ihjel.

Artiklen fortsætter under annoncen

De to, der blev reddet ud af vraget, døde senere på sygehuset i Sønderborg af deres forbrændinger.

Alle er velkomne til at deltage i højtideligholdelse af årsdagen til ære for den allierede flybesætning der mistede livet under Anden Verdenskrig for 78 år siden.

Skrevet af: Redaktion redaktion@sonderborgnyt.dk
19. september 2021 Kultur, Gråsten

Gråsten Æblefestival er klar til Høstmarked i Den Kongelige Køkkenhave

19. september 2021 Kultur

Gråsten Æblefestival har en workshop i Den Kongelige Køkkenhave, når der er Høstmarked på fredag og lørdag. “Vi har en bod, hvor vi presser æbler til most og vi sælger også friskplukkede Gråstenæbler”, siger Kaj Nielsen fra Æblefestivallens styregruppe. Derudover kan man købe: Pasteuriseret most på flasker og Grafensteiner Apfelbrand – en snaps fremstillet af […]

Læs mere...