Aldrig glemt – allieret flybesætning fra 1943 mindes

24. juli 2019 Samfund

For 76 år siden styrtede et allieret bombefly ned nord for Sønderborg.

Kontaktudvalget for de militære traditioner i Sønderborgområdet gennemfører mindearrangement for flybesætningen ved Arnkilsmaj, Hestehave på Kær halvø i morgen, torsdag, kl. 10:00 ved mindestenen

Mindestenen er placeret ved Arnkilsmaj, Hestehave på Kær halvø, og opstillet et par hundrede meter vest for det sted hvor bombemaskinen styrtede ned natten til 25. juli 1943, skriver kontaktudvalget.

Hændelsen dengang i 1943 fortælles af L. Larsen, Kontaktudvalget for de militære traditioner i Sønderborgområdet, og J.P. Rasmussen fra Kontaktudvalget lægger herefter buketten fra Hæren.

Artiklen fortsætter under annoncen

Der vil yderligere blive lagt buket fra Sønderborg Kommune og Folk & Sikkerhed, ligesom personel fra Kontaktudvalget for de militære traditioner i Sønderborgområdet deltager med faner/flag.

Historien

Den nedstyrtede bombemaskine, af typen Halifax, var dengang i 1943 på vej mod Hamborg på første bombetogt under operation Gomorre. Bombemaskinen lettede fra basen Snaith Airfield, Yorkshire i England med kurs mod Tyskland. Af ukendte årsager kom bombemaskinen væk fra den store formation på 791 bombefly og blev et led bytte for en tysk natjager.

Artiklen fortsætter under annoncen

Radarstationen ”Ameise” ved Aabenraa opdagede den enlige bombemaskine og en natjager blev sendt af sted. Radarstationens radaranlæg fik hurtigt dirigeret natjageren ind på kursen af bombemaskinen og over Sønderborgområdet fløj natjageren ind under bombemaskinen bagfra og skød den i brand.

Den nu brændende bombemaskine styrtede herefter ned nord for Hestehave med besætning og bomber ombord. Det lykkedes at redde to flyvere ud af den brændende maskine inden en af bomberne eksploderede og slog resten af besætningen ihjel.

Artiklen fortsætter under annoncen

De to der blev reddet ud af vraget døde senere på sygehuset i Sønderborg af deres forbrændinger.

Alle er velkomne til at deltage i højtideligholdelse af årsdagen til ære for den allierede flybesætning der mistede livet under anden verdenskrig for 76 år siden.

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
10. december 2022 Sønderborg, Frivillige

Det kommende folkekøkken kan rykke ind i Frivillighedens Hus

10. december 2022 Sønderborg

Sønderborg Kommune støtter op om et folkekøkken i Sønderborg, som vil udlevere mad til kommunens udsatte borgere og kommunen stiller Frivillighedens Hus til rådighed for folkekøkkenet, der åbner i januar. Det er blevet meget dyrere at leve. Inflationen er høj, og det er samtidig blevet dyrere at bruge varme og strøm. Det rammer også de […]

Læs mere...