Aldrig glemt – allieret flybesætning fra 1943 mindes

24. juli 2019 Samfund

For 76 år siden styrtede et allieret bombefly ned nord for Sønderborg.

Kontaktudvalget for de militære traditioner i Sønderborgområdet gennemfører mindearrangement for flybesætningen ved Arnkilsmaj, Hestehave på Kær halvø i morgen, torsdag, kl. 10:00 ved mindestenen

Mindestenen er placeret ved Arnkilsmaj, Hestehave på Kær halvø, og opstillet et par hundrede meter vest for det sted hvor bombemaskinen styrtede ned natten til 25. juli 1943, skriver kontaktudvalget.

Hændelsen dengang i 1943 fortælles af L. Larsen, Kontaktudvalget for de militære traditioner i Sønderborgområdet, og J.P. Rasmussen fra Kontaktudvalget lægger herefter buketten fra Hæren.

Artiklen fortsætter under annoncen

Der vil yderligere blive lagt buket fra Sønderborg Kommune og Folk & Sikkerhed, ligesom personel fra Kontaktudvalget for de militære traditioner i Sønderborgområdet deltager med faner/flag.

Historien

Den nedstyrtede bombemaskine, af typen Halifax, var dengang i 1943 på vej mod Hamborg på første bombetogt under operation Gomorre. Bombemaskinen lettede fra basen Snaith Airfield, Yorkshire i England med kurs mod Tyskland. Af ukendte årsager kom bombemaskinen væk fra den store formation på 791 bombefly og blev et led bytte for en tysk natjager.

Artiklen fortsætter under annoncen

Radarstationen ”Ameise” ved Aabenraa opdagede den enlige bombemaskine og en natjager blev sendt af sted. Radarstationens radaranlæg fik hurtigt dirigeret natjageren ind på kursen af bombemaskinen og over Sønderborgområdet fløj natjageren ind under bombemaskinen bagfra og skød den i brand.

Den nu brændende bombemaskine styrtede herefter ned nord for Hestehave med besætning og bomber ombord. Det lykkedes at redde to flyvere ud af den brændende maskine inden en af bomberne eksploderede og slog resten af besætningen ihjel.

Artiklen fortsætter under annoncen

De to der blev reddet ud af vraget døde senere på sygehuset i Sønderborg af deres forbrændinger.

Alle er velkomne til at deltage i højtideligholdelse af årsdagen til ære for den allierede flybesætning der mistede livet under anden verdenskrig for 76 år siden.

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
22. oktober 2021 KV21, Sønderborg

Regionsrådsvalg: Regionsrådskandidater tager en tur gennem byen

22. oktober 2021 KV21

Fredag eftermiddag gik Mette With Hagensen og Jette Damsøe Henriksen en tur gennem Sønderborg midtby og de to regionsrådskandidater fik følge af borgmester Erik Lauritzen og andre socialdemokratiske partifæller. Og det giver god mening at gå ud og møde de kommende vælgere. “Når vi går på gaden, så har vi samtaler med folk, som vi […]

Læs mere...