Alsik – et bæredygtigt fyrtårn i Sønderborg

22. november 2018 Erhverv

ProjectZero visionen om et CO2-neutral Sønderborg-område i 2029 er tænkt ind fra starten i projekteringen af Sønderborgs nye hotel Alsik, som Bitten og Mads Clausen Fond og PFA Pension er ved at opføre på havnefronten.

Alsik bliver et udstillingsvindue, hvor resten af verden kan se, opleve og blive inspireret af de nyeste teknologiske løsninger til at reducere CO2-udledning og energiforbrug når der skal opføres nye, bæredygtige bygninger med et lavt CO2-aftryk, såvel i opførelsesfasen som i driftsfasen.

Artiklen fortsætter under annoncen

”Alsik demonstrerer bæredygtighed i mange dimensioner. Der er integration af Danfoss’ produkter og den energieffektivisering de leverer. Det er vi stolte af at kunne demonstrere i et stort, lokalt byggeri. Men der er også social bæredygtighed, idet Alsik bidrager til at udvikle Sønderborg, skabe nye lokale arbejdspladser og tiltrække turister og besøgende til området. Det er et mål for Bitten & Mads Clausen Fonden, at Alsik-hotellet skaber bæredygtighed i mere end én forstand”, siger Peter Mads Clausen, Bestyrelsesformand i Bitten & Mads Clausens Fond.

Artiklen fortsætter under annoncen

Ekspertberegninger viser, at Alsik-hotellet er 76 % CO2-neutralt baseret på byggeri i lavenergiklasse, energieffektive installationer og den relaterede energiforsyning.

”Siden starten af projekteringen af Alsik har bæredygtighed været omdrejningspunktet i de løsninger vi har valgt at anvende og vel og mærke bæredygtighed i tre dimensioner: social, økonomisk og miljømæssigt. Det har været vigtigt for os, at reducere energiforbruget, anvende bæredygtige løsninger og integrere dem på en intelligent måde, så det kortfristede fokus ikke belaster det langsigtede – og omvendt. At bygge bæredygtigt handler om prioriterede tilvalg”, fortæller John Knudsen, Projektdirektør i Bitten & Mads Clausens Fond.

Artiklen fortsætter under annoncen

Alsik forsynes med strøm fra blandt andet 380 m2 solceller og lokal grøn fjernvarme sikrer varmeforsyningen til hotellets 190 værelser og suiter, tre restauranter samt spa- og wellnessområde.

”Med grøn strøm fra Vindmølleparken Lillebælt Syd kan Alsik på sigt blive 100% CO2-neutral”, siger ProjectZero´s direktør Peter Rathje, som roser hotellets bygherrer for at tænke både klima og bæredygtighed ind fra starten.

”Vi har fundet en god balance mellem økonomi og CO2-neutralitet og er stolte af ved åbningen at nå 76 % CO-neutralitet. Samtidig sikrer vi at investeringerne og de løbende driftsomkostninger gør det muligt for at hoteloperatøren at drive Alsik rentabelt og råde over et hotel, der fungerer hver dag uafhængig af vejret udenfor”, siger John Knudsen.

Artiklen fortsætter under annoncen

Udover de nyeste energieffektiviseringsløsninger fra Danfoss benyttes også andre lokale løsninger fra blandt andre Danish Clean Water. De har udviklet en legionella-bekæmpelsesløsning så forbrugsvandets fremløbstemperatur kan sænkes uden risiko for vandets kvalitet.

I hele byggefasen har der været fokus på at skabe arbejde for mange i lokalområdet og når hotellet åbner, vil der blive skabt mange jobs for lokale faglærte og ikke-faglærte.

”En stor del af teamet på byggepladsen i form af underentreprenører, leverandører og byggepladsoperatører kommer fra Sønderborg og nærområdet. De mange lokale aktører og leverandører har minimeret CO2 forureningen fra transport. Et eksempel på en økonomisk bæredygtig leverance er kolumba stenene fra Petersen Tegl på Broagerland, som kommer til at pryde en langvæg i stueetagens restaurant”, fortæller John Knudsen, Projektdirektør i Bitten og Mads Clausen Fond.

Artiklen fortsætter under annoncen

Hotelledelsen modtager nøglen til hoveddøren fra entreprenøren i slutningen af marts 2019 og derefter har hotellets ansatte seks uger til at få hele hotellets infrastruktur til at gå op i en højere enhed. Meget skal på plads inden dørene officielt åbnes og Alsik er klar til at tage imod gæster den 6. maj 2019.

Skrevet af: Michael michael@sonderborgnyt.dk