Ankerpladsen ved Havbogade er indviet

29. august 2018 Kultur Skrevet af: Ole Kæhler

Onsdag aften blev Ankerpladsen ved Havbogade indviet og beboerne i området har fået en lille oase, hvor de kan opholde sig. Samtidig blev en træskulptur, der blev skabt af den tjekkiske kunstner Pavel Spelda og doneret i forbindelse med Woodsclupture, afsløret på sin rette plads.

Pavel Spelda var kommet til Havbogade fra Tjekkiet og havde familien med, så han kunne se sit værk blive modtaget af de mennesker, der skal kigge på det hver eneste dag.

“Jeg vil gerne sige tak til Pavel Spelda og også til Woodsculpture, der opfyldte vores ønske og donerede en skulptur til os”, sagde beboerforeningsformand Jens Peter Rasmussen og fortsatte:

Artiklen fortsætter under annoncen

Beboerforeningsformand Jens Peter Rasmussen er glad for, at kommunen lyttede og samarbejdede.

“Jeg vil også takke kommunen, der både lyttede og arbejdede sammen med os, så vi endte med at få Ankerpladsen. I det oprindelige forslag skulle området have været brugt til parkering, så vi er glade”, sagde Jens Peter Rasmussen.

Artiklen fortsætter under annoncen

Det er også beboerne, der satte dato på afsløring af skulptur og indvielse af Ankerpladsen.

“Vi havde sat datoen for længe siden og det skulle være ved vores årlige sommerfest, hvor vi spiser sammen og hygger os. Vi vidste jo ikke, der ville komme politikere og mange andre. Vi vidste heller ikke, der var byrådsmøde, men nu er indvielsen klokken 20 og ikke som først planlagt kl. 18 og så lykkedes det hele”, sagde beboerforeningsformanden.

Pladsen skal fejres

Den allerførste, der tog ordet, var kommunens direktør for økonomi, teknik og miljø, Bjarke Eriksen, der også sidder med ansvaret for hele havneprojektet.

Artiklen fortsætter under annoncen

“I dag skal vi fejre pladsen her og det er dejligt at se, at så mange vil være med”, sagde direktøren.

Pladsen er den lille havnepark, Ankerpladsen, med bord/bænkesæt, græsplæne og – naturligvis – et anker.

Dermed er området fra Multikulturhuset til Christian Xs bro koblet sammen til ét sammenhængende område med den nye brostensbelægning og pladsen ved Hønekilden, der tidligere er blevet er blevet sat i stand.

Lidt historie om havnen

Sønderborg Slots overinspektør Carsten Porskrog fortalte om Sønderborg som havneby.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Tilbage i tiden fandt man ud af, det var lettere at sejle varer rundt end at køre dem på hestevogn – og byer med gode havne voksede. Heriblandt Sønderborg”, sagde overinspektøren.

Kort tid efter tyskerne tog Sønderjylland, gik det tilbage for Sønderborg som sejlskibsby.

“Dampskibe begyndte at komme og sejlskibenes tid var forbi”, sagde Carsten Porskrog.

“Men Sønderborg blev alligevel ved med at være en havneby med knejper og andre løse ting som ludere og lommetyve. Senere blev skibsfarten koncentreret om færre og større havne”, sagde han.

Artiklen fortsætter under annoncen

Det betød, at havnene blev brugt til byggeri.

Borgmester Erik Lauritzen glæder sig over, at endnu en etape i Frank Gehry-planen er indviet.

“Noget af det mere heldigt end andet og der er da også ting i Frank Gehry-planen, jeg ikke er vild med, men det skal vi ikke ind på i dag”, sagde Carsten Porskrog.

Borgmesteren trak nettet væk

“Jeg vil gerne sige tak til Jer, der bor her i området, fordi I har holdt ud, mens der blev bygget og larmet”, sagde borgmester Erik Lauritzen, der glædede sig over, at endnu en etape af Frank Gehrys plan for havnen er taget i brug.

“I kommer til at bo i centrum af det hele og det er jo her, der virkeligt bliver liv i tiden fremover”.

Efter talen trak borgmesteren den ruse, der dækkede skiltet med Ankerpladsen, væk og dermed blev området officielt indviet.

Navnet Ankerpladsen er valgt, fordi det er det navn beboerne i Havbogade altid har brugt om det grønne område.