Arnkilsmaj: Allieret flybesætning blev mindet med faner og buketter

25. juli 2021 Kultur Skrevet af: Ole Kæhler

Søndag formidddag blev der lagt buketter ved mindestenen ved Arnkilsmaj. Mindestenen er sat for en engelsk flybesætning, som blev skudt ned af en tysk natjager natten til den 25. juli 1943.

Der blev lagt buketter fra Kontaktudvalget for militære anliggender, Sønderborg Kommune og Folk & Sikkerhed – og kransene blev lagt af J. P. Rasmussen, Leif Larsen og Erling Lundsgaard.

I mindehøjtideligheden deltog også flere faner og Bjørn Allerelli Andersen spillede blandt andet Amazing Grace på sækkepibe.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Flyet styrtede ned 200 meter bag mindestenen og ingen af besætningsmedlemmerne nåede at springe ud. I bombemaskiner havde man ikke faldskærmen på. Den hang i stedet i nærheden af, hvor man var”, sagde Leif Larsen i sin tale.

“Fem af de syv besætningsmedlemmer døde ved styrtet og to blev bragt ind på Sønderborg Sygehus, hvor de senere døde af deres kvæstelser”.

Det engelske fly var natten til den 25. juli 1943 gået i luften fra England og skulle bombe i Hamborg, som en del af Operation Gomorra. Så længe bombeflyene fløj i formation, var de sikre.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Men af ukendte årsager kom bombemaskinen ud af formationen og den blev fanget af den tyske radar i Aabenraa og en natjager blev sendt efter den. Natjagerne fløj ind under bombeflyet bagfra, åbnede ild og drejede af”, sagde Leif Larsen.

“Vi er i dag samlet for at ære og mindes den allierede flybesætning, der styrtede ned her på marken”.

Du kan SE BILLEDER HER .

20. juni 2024 Sport, Sønderborg

11-årige Mads Kraft skal køre med i DM

20. juni 2024 Sport

Den 11-årige Mads Kraft fra Ulkebøl skal i weekenden deltage i DM i gokart, der i år bliver akørt i Ikast, han stiller op i klassen Rotax mini, aldersklassen 10-15 år. Det er et arrangement, hvor der køres både lørdag og søndag, så det bliver en hård weekend. Mads Kraft laver da også fysisk træning […]

Læs mere...