Augustiana: Peter Ejlerskov viser Eckersbergs natursyn i sin kunst

30. september 2015 Augustenborg

Udstillingen CWE E på Galleri Nørballe i Augustenborg er et helhjertet eksperiment fra kunstneren Peter Ejlerskovs hånd, som tilstræber at forstå og kommentere på natursynet hos en af dansk kunsts vigtigste guldaldermalere. Artiklen fortsætter under annoncen

png” alt=”download” width=”240″ height=”154″ />

Eckersberg blev født på Als i 1783 og selvom der er omkring 180 års forskel på Eckersberg og Ejlerskov, så er det et bestemt natursyn og en måde at registrere verden på, som binder dem sammen.

Ejlerskovs udstilling tager nemlig fat i, at naturen har værdi i sig selv, en centraleuropæisk idé, som tog sin begyndelse i Danmark med Eckersberg, og som i dag er en selvfølge for de fleste mennesker.

Vor tids syn på naturen, som ukrænkelig og unik, er altså en konstruktion, en kunstnerisk idé, som Eckersberg var fremmeste fortaler for.

Romantikken begyndte således at bruge selve naturen som motiv, tidligere var naturen primært noget man beskrev udfra dens nytteværdi, og idéen var et nybrud med tidligere tiders kunst. CWE E er dog ikke en udstilling om Eckersberg, men om hans natursyn, som Ejlerskov behandler og reflekterer over i en række forskelligartede værker.

Der er fernisering på udstillingen på søndag fra 14 til 16.

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk