Bæredygtigt byggeri – en gevinst for alle

7. november 2017 Erhverv Skrevet af: Ole Kæhler

Både bygherre og totalentreprenør har en klar gevinst ved at satse på certificeret bæredygtigt byggeri – også selv om omkostningerne er lidt større end ved traditionelt byggeri.

Det viser de foreløbige erfaringer fra det store kollegiebyggeri – Alssund Kollegiet – som entreprenørfirmaet Bo Michelsen i totalentreprise opfører ved havnen i Sønderborg.

“Ved at satse på et bæredygtigt byggeri viser vi de unge – vores kommende lejere – at bæredygtighed er vejen frem. Fokuseringen på bl.a. CO2-niveauet har betydning for alle. Det handler ikke blot om den måde, hvorpå byggeriet opføres, men i høj grad også om de senere driftsomkostninger for lejerne”, siger bygningsinspektør Jørgen Sejrup fra Kollegierne Kontor i Sønderborg i en pressemeddelelse. Byggeriet er med til at understøtte kommunens strategi om senest i 2029 at være CO2-neutral.

Artiklen fortsætter under annoncen

Alssund Kollegiet skal stå klar til indflytning 1. oktober 2018. De 150 lejemål er på hver knap 50 kvadratmeter med eget bad, toilet og køkken. Den månedlige husleje bliver på lige under 3.000 kr., og allerede nu er mange interesseret i at flytte ind.

Når kollegiet indvies lukkes to ældre kollegier– Parkgade- og Borgmester Andersen kollegierne. Bygningerne overtages af boligforeningen Søbo, der indretter familie boliger. Det er arkitektfirmaet Blåvand & Hansson, der har tegnet Alssund Kollegiet med Sweco som rådgivende ingeniører.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Hele byggeprojektet kan, inklusiv ønsket om et bæredygtigt byggeri, holdes inden for den ramme, vi må bygge for”, siger Jørgen Sejrup.

I forhold til et traditionelt projekt i den størrelsesorden anslås meromkostningerne at være på tre millioner kr.

Dokumentation og konkurrencekraft

Kompleksiteten i et projekt, der skal leve op til de bæredygtige certificeringskrav, er noget større end ved traditionelt byggeri. Der er bl.a øgede krav til affaldssortering, støj, viberationer, anvendelsen af materialer herunder maling, lim, fugemateriale og træ. Og alt skal dokumenteres.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Det kræver indførelsen af nye rutiner og et stærkt fokus. Det giver forhåbentlig et bedre byggeri. Vi har valgt at se det som en måde, hvorpå vi kan differentiere os på. Vi tror på bæredygtigt byggeri. Det at kunne henvise til gennemførte projekter med den kompleksitet vil give os konkurrencefordele. Dermed bliver det forhåbentlig ikke blot laveste pris, der i fremtiden afgør, hvem der får projekterne. Vi har gennem flere år lagt vægt på at tage et socialt ansvar og ansat lærlinge, virksomhedspraktikanter og integreret flygtninge. De parametre håber vi også bygherre vil lægge mere vægt på. Det har jo en klar samfundsmæssig betydning”, siger afdelingschef Jeppe Markmann Olesen.