Befolkningen på Nordals kigget efter i sømmene

20. december 2017 Erhverv Skrevet af: Ole Kæhler

Ny analyse af befolkningen, arbejdspladser og boliger på Nordals viser, at der er stor forskel på borgerne i de seks hovedbyer, hvad angår indtægt, boligstørrelse og uddannelsesniveau.

De, der tjener mest, bor i Stevning, de bedst uddannede bor i Holm, mens Oksbøl har den højeste andel af borgere i beskæftigelse.

Det viser en ny analyse af menneskene, boligmassen og uddannelsesniveauet i de seks hovedbyer på Nordals. Analysen af nordalsingerne skal bruges til at støtte de kommunale planer om at øge turismen og den generelle udvikling på Nordals, der har været præget af en forholdsvis stor fraflytning i årene efter finanskrisen.

Artiklen fortsætter under annoncen

”Nordals er via Danfoss og Linak et stærkt internationalt orienteret område, hvor folk fra hele verden kommer til. Men det er også noget af det smukkeste, vi har. Der er varierede skove, enge og strande, og vi skal have gjort meget mere i de kommende år, for at flere får øjnene op for området som et attraktivt ferie- og bosætningsområde”, siger borgmester Erik Lauritzen i en pressemeddelelse.

Mange med erhvervsuddannelse

Over de seneste fem år er befolkningstallet på Nordals gået tilbage med 7,4 pct. sammenlignet med en tilbagegang i hele kommunen på 1,7 pct.

Artiklen fortsætter under annoncen

I november finansierede Sønderborg Kommune derfor en hvidbog med en samlet plan for, hvordan man kan transformere Nordals fra industriområde til natur- og oplevelsesområde. Blandt andet arbejder kommunen på at realisere et nyt stort ferieresort mellem Himmark Strand og Universe Science Park.

”Hvis projektet bliver en realitet, kan det betyde op mod ca. 400 arbejdspladser, som primært vil bestå af servicejob og arbejdspladser inden for bygge- og anlægsbranchen. Halvdelen af de medarbejdere, der bliver brug for, bor allerede i området og det er jo glimrende”, siger regionsrådsmedlem John Lohff til SønderborgNYT.

Artiklen fortsætter under annoncen

Fakta om byerne på Nordals

Nordborg er centrum for områdets arbejdspladscentral. Sammenlignet med de andre byer er der en høj andel af etageboliger og lejeboliger, men også en del fraflytning.

Guderup er den næststørste by i forhold til indbyggere og arbejdspladser og har haft større tilflytning end fraflytning. Dog er en høj andel af ældre og få nyfødte.

Svenstrup har haft et positivt fødselsoverskud de seneste fem år, men også fraflytning.

Oksbøl har ligeledes mistet borgere trods et positivt fødselsoverskud. Oksbøl har den højeste andel af borgere i beskæftigelse.

Artiklen fortsætter under annoncen

Stevning er Nordals’ yngste by, når det gælder gennemsnitsalder. Her er der høje hustandsindkomster og fødselsoverskud, men lavere ejendomsvurderinger.

Holm består udelukkende af parcelhuse og rækkehuse. Størstedelen er indbyggerne ejer deres bolig, og det gennemsnitlige uddannelsesniveau er højt.

 

14. juni 2024 112, Sydals

Torsdag blev der fundet en død kvinde i vandkanten

14. juni 2024 112

En ældre, tysk dame er torsdag fundet død i vandet ved Kegnæs. Det fortalte politiets vagtchef til SønderborgNYT i går torsdag. Vagtchefen ville helst ikke have historien ud, inden de pårørende var orienteret. Personer på Kegnæs har efterfølgende fortalt, at politiet har været rundt og stemme dørklokker for at få oplysninger om kvinden, men hun […]

Læs mere...