Bertel Haarder og Kristoffer Vogler modtog Johanne Hansens Legat på Sønderborg Slot

18. juni 2018 Samfund

Tekst og foto: Erik Stenumgaard:

Riddersalen på Sønderborg Slot var søndag ramme om overrækkelsen af Johanne Hansens Legat til to prismodtagere.

Den ene prismodtager var Kristoffer Vogler, som er uddannet læge fra Københavns universitet i 2009, og siden har arbejdet indenfor forskellige specialer. Han er nu ansat på børneafdelingen på Rigshospitalet.

Født og opvokset i Høruphav

Kristoffer Vogler har været udsendt 3 gange for Læger uden Grænser – 10 måneder i DR Congo, 2 måneder i Nepal efter jordskælvet i 2015, og senest i 2016 var han 8 måneder på et børnehospital i Liberia. Han er klar til at rejse ud igen.

Kristoffer er født og opvokset i Høruphav, og fordi han har målrettet sin karriere således, at han kan bruge en del af sin tid til at hjælpe verdens fattige og nødlidende, modtager han Johanne Hansens Legat som påskønnelse for sit arbejde.

Kirke, kultur og nordisk samarbejde

Bertel Haarder tager imod legat på Sønderborg Slot. Foto: Erik Stenumgaard.

Artiklen fortsætter under annoncen

Bertel Haarder var den anden prismodtager. Han modtog legatet for sin særlige indsats for det frie folkelige arbejde i de nordiske lande – samt for at arbejde for mellemfolkelig forståelse. Især hans arbejde for kirke, kultur og det nordiske samarbejde har været afgørende for, at han blev valgt som modtager af prisen. Men også det faktum, at han har ”opfundet” folkemødet på Bornholm, har været medvirkende.

Fra Als Husholdningsskole til kz-lejr

Johanne Hansens Legat blev indstiftet af venner i 1965, da hun fyldte 75 år. Hun var forstanderinde på Als Husholdningsskole i Vollerup, hvor hun samtidig i en årrække også drev vandrerhjem. Under krigen var hun med i modstandsbevægelsen, men blev arresteret og sendt til kz-lejren Ravensbrück.

Artiklen fortsætter under annoncen

Blandt vagtpersonalet var SS-Schwester Gerda Schröder, der hjalp Johanne Hansen og mange andre. Denne oplevelse af hjælp selv i det dybeste mørke – ovenikøbet fra en fangevogter – gjorde et uudsletteligt indtryk på hende, og kontakten til Schröder blev fastholdt efter krigen.

Reddet fra gaskammeret hele tre gange

Selvom Johanne Hansen tre gange blev udpeget til gaskamrene, blev hun hver gang reddet i sidste øjeblik. Disse oplevelser var med til at bestyrke hende i en fast og urokkelig tro på et guddommeligt forsyn, og i kraft af sin stærke gudstro var hun med til at bevare livsmodet hos mange medfanger.

Artiklen fortsætter under annoncen

I slutningen af april 1945 blev Johanne Hansen sammen med de øvrige skandinaviske kvinder i Ravensbrück hentet hjem med de hvide busser – en redningsaktion sat i værk af Svensk Røde Kors.

På trods af et stærkt svækket helbred efter sit ophold i Ravensbrück, genoptog hun hurtigt arbejdet på Als Husholdningsskole. Hendes åbne sind og de positive følelser af fællesskab imellem fangerne gjorde, at hun overvandt de psykiske følger af kz-opholdet.

Museet på Sønderborg Slot har udstillet billeder og historie om Johanne Hansen.

Hun døde i 1981 og blev 91 år.

 

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
22. januar 2022 Uddannelse, Sønderborg

Statsskolen – måske det rette valg til din ungdomsuddannelse

22. januar 2022 Uddannelse

Den 3. februar er der Åbent Hus på Statsskolen og det er et arrangement, hvor elever fra grundskolernes afgangsklasser kan komme på besøg og finde ud af, om Statsskolens gymnasie- eller hf-klasser er den rigtige ungdomsuddannelse for dem. Åbent Hus-dagen kan du læse om på Statsskolens hjemmeside, som du finder her. “Det er en snart […]

Læs mere...