Børns madpakker skiftes ud med et fælles frokostmåltid

14. august 2020 Samfund Skrevet af: Ole Kæhler

Flere forældre til børn i de kommunale dagtilbud slipper nu for at smøre pølsemadder og skære agurkestænger ud til deres mindste poder. I 22 vuggestuer og ni børnehaver har forældrene sagt ja til den frokostordning kommunen tilbyder – og det betyder, at de individuelle madpakker erstattes af et fælles frokostmåltid. Måltidsfællesskabet skal være med til at styrke det sociale fællesskab omkring maden og formålet er blandt andet at skabe bedre trivsel og sundere spisevaner, som børnene forhåbentlig tager med sig ind i voksenlivet.

Artiklen fortsætter under annoncen

Kommissoriet for den tværfaglige indsats ”Sundhedsfremmende måltidsfællesskaber i dagtilbud”, der skal skabe bedre rammer om kommunens frokostordning, er netop godkendt af Sundhedsudvalget. Udvalgets formand Helge Larsen siger i en pressemeddelelse:

“Med frokostordningen får børnene serveret et sundt måltid mad, der byder på nye smagsoplevelser, der lettere ryger indenbords, fordi sidemanden også spiser det. Vi ved, at gode madvaner, der indøves allerede fra barnsben kan være med til at forhindre livsstilssygdomme som for eksempel overvægt. Måltidsfællesskaberne er bare et ud af mange tiltag, som skal være med til at skabe de bedste forudsætninger for et sundt og godt liv – hele livet”.

Artiklen fortsætter under annoncen

Maden i frokostordningen følger årstiderne, og er mindst 85 procent økologisk. Der er både kolde og varme retter på menuen, og ordningen lever i det hele taget op til Fødevarestyrelsens anbefalinger til, hvad mindre børn skal spise.

Gode mad og motionsvaner er vigtige

Her i landet er der blandt de 3 til 4-årige en andel af overvægtige på 5-8 procent, blandt de 6 til 8-årige er tallet 21 procent, heraf 4 procent med svær overvægt og blandt de 14 til 18-årige er tallet 18 procent, heraf 4 procent med svær overvægt.

Artiklen fortsætter under annoncen

51 procent af den voksne befolkning overvægtige eller svært overvægtige.

Det fremgår af Lægehåndbogen

Betegnelsen fedme anvendes, når det såkaldte BMI er 30 eller højere. Fedme er farligt, fordi det medfører øget belastning af kroppens organer og medfører en øget risiko for en række følgesygdomme.

Overvægt og svær overvægt skyldes basalt, at det gennemsnitlige energiindtag fra kosten gennem en længere periode er højere end det gennemsnitlige energiforbrug.

 

Artiklen fortsætter under annoncen

 

 

25. april 2024 112, Sønderborg

Brand i grillbaren Hos Jesper

25. april 2024 112

Onsdag aften ved 23-tiden var der brand i grillbaren Hos Jesper tæt ved Rutebilstationen. “Der var nogle unge gutter, som havde ringet til mig og sagt, at det røg fra grillbaren, så jeg skyndte mig herhen”, siger Jesper Sørensen til SønderborgNYT. Da han åbnede døren væltede røgen ud og han skyndte sig at lukke igen […]

Læs mere...