Boganmeldelse: Fantommanden – var drabet på Antik-Andersen et rovmord?

2. december 2020 Kultur

Allan Breckling fra Brecklings Bogcafé anbefaler gode bøger til julemåneden – og de er også glimrende som gave.

Denne gang handler det om den fakta-baserede roman, Fantommanden.

Allan Breckling skriver:

Den kendte sønderborger, Kristian Andersen – bedre kendt som Antik-Andersen – blev på grummeste vis myrdet i 1967 i sin lejlighed på Perlegade. Det blev kaldt et rovmord, fordi der, i forbindelse med drabet, var stjålet omkring 4.

Artiklen fortsætter under annoncen

000 kroner fra ham.

Men var det nu et rovmord?

Det er der forskellige hypoteser om.

Christine Jønck har skrevet en fremragende faktabaseret roman om drabssagen og mordet i Højbjerg på Marie Lock-Hansen. Fantommanden er titlen på bogen, som jeg snarere vil kalde en thriller.

Der er flere lag i denne roman end bare drab – bogen trækker tråde ind i den kolde krig- også kaldet ‘efterretningstjenesternes  krig’. Og den handler om den sandhedssøgende hustru, Vibeke – der er gidsel i Fantommandens sygelige narcissisme, hvor hun kæmper for at overleve og beskytte deres fælles drenge.

Det er hårrejsende læsning!

Christine Jønck forstår at trække trådene sammen – og er meget overbevisende som forfatter.

Hendes skildring af Antik-Andersens gøren og laden i Sønderborg tyder på grundige undersøgelser.

Men var Antik-Andersen Stasiagent under den kolde krig?

Det forekommer mig utroligt.

Og var Forsvaret Efterretningstjeneste så stupide at ansætte en så gennemført ustabil psykopat som Fantommanden til at likvidere Antik-Andersen?

Man stiller sig selv det ene spørgsmål efter det andet ved gennemlæsningen – men een ting står klart – det er sgu’ spændende!

Her i byen er bogen værd at tale om

Fantommanden er en roman, der kan skabe enorm debat her i Sønderborg – og enhver, der er interesseret i byens historie – selv den grimme side, vil  få sig nogle overraskelser!!

Christine Jønck har virkelig ægte forfattertalent. Men igen – skulle Forsvarets Efteretningstjeneste virkelig stå bag drabene på Marie Lock-Hansen og Antik-Andersen – der var en forbindelse mellem de to – hende fra Højbjerg og Antik-Andersen i Sønderborg!

Kunne de være så vigtige under den kolde krig, at de skulle myrdes?

Iøvrigt er ingen af drabene opklaret.

Boghandleren skaffer gerne bogen – en fantastisk gaveidé til den historie- og agent-begejstrede læser – men læs og bedøm selv.

Redaktionen: Kilder fortæller til SønderborgNYT, at Antik-Andersen havde sin butik i Jernbanegade – og desuden hentede han granater op fra vandet ved Høruphav. En enkelt mener at vide, hvem morderen er:

Har du en idé om, hvorfor mordet på Antik-Andersen aldrig er blevet opklaret?

Skrevet af: Redaktion redaktion@sonderborgnyt.dk