Boganmeldelse: Genforening af Pernille Juhl

26. april 2020 Kultur

Allan Breckling fra Brecklings Bogcafé vil i den kommende tid anmelde de bøger om Genforeningen, han mener, er de vigtigste. Den første er GENFORENING af Pernille Juhl.

Allan Breckling skriver:

I disse Genforeningstider, som egentlig skulle fejres med pomp og pragt, er der nu kun een eneste mulighed: Nemlig at fejre Genforningen derhjemme i stuen – og det med litteraturen for øje!

Pernille Juhl – debuterede i 2013 på eget forlag, Juhl Forlag, med “Vent på mig Marie” – der blev startskuddet til Gråsten Krøniken – som hurtigt blev en enorm succes. Og begyndelsen på Pernille Juhls store glæde med at skildre ‘det almindelige menneske’ i et sprog – og på en måde fritaget for intellektuel befamling – så alle kan være med i hendes fremragende portrætter af den – grumme – virkelighed der omslutter det ‘almindelige’ menneske!

Artiklen fortsætter under annoncen

Nu har Pernille Juhl gjort det igen – og dennegang bedre end nogensinde og det er med sin nye historiske roman GENFORENING.

Her følger vi den fantastiske redaktør og politiker Hans Peter Hanssens storslåede kamp for at få Sønderjylland tilbage i danske hænder. GENFORENING er den mest spændende og dragende roman, jeg nogensinde har læst om Sønderjyllands historie og dermed også Danmarks historie.

H.P. Hanssens ihærdige kamp for at bevare det danske sprog – danskheden under den preussiske besættelse er hårrejsende – sikke en styrke der må have været i ham – sikke en tro – sikke et mod. Og som altid står der en kvinde  bag – hans loyale hustru Helene – den cigarrygende kæmpe, og hun støttede ham overfor de urimelige uretfærdigheder, han var udsat for. Hvor HP viste svaghed…fik han sin hustrus styrke!

Artiklen fortsætter under annoncen

Hans virke kunne have kostet ham livet – og de vidste det begge to!

Dette er et MESTERVÆRK – en pragtfuld roman – og om man er interesseret i vores historie eller ej – er der tale om en fascinerende og ‘Besættende’ roman – som jeg vil anbefale til enhver med læselyst – og aldrig før har Pernille Juhl skrevet så godt – og det her værk vil stå lysende i hendes forfatterskab. Og det for altid.

Men læs nu selv – og overgiv dig til den vel nok absolut bedste roman der er skrevet om dette store menneske: H.P. Hanssen  – og den periode   der sluttede med Genforeningen i 1920- kedeligt bliver det ikke!

Artiklen fortsætter under annoncen

Så skal du have en snert af  grumhed – kærlighed – pomp og pragt – så gak hen til boghandleren.

HUSK – Støt den lokale handel i en svær tid! 

 

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk