Bogcafé om den danske spion, Spurven

1. december 2019 Kultur Skrevet af: Ole Kæhler

Christian Frederik von Schalburg er født i Zmeinogorsk i det russiske Sibirien som den ældste af tre søskende af den danske godsejer og direktør August Theodor Schalburg og hustru Helene Schalburg. Oktoberrevolutionen tvang familen til at flygte til Danmark

Christian Frederik Von Schalborg gjorde tjeneste for den tyske hær i Anden Verdenskrig – og blev leder af Frikorps Danmark.

Christian Frederik von Schalburgs søster, Vera Schalburg, flytter efter nogle år i Hellerup til Paris, hvor hun ernærede sig af at være danserinde og sovjetisk agent. Der blev hun rekrutteret af Abwehr og sendt til England i 1938.

Artiklen fortsætter under annoncen

Det er Vera Schalburg, der har fanget Kirstine Kloster Andersens interesse – og den blev fanget gennem en avisartikel.

“Jeg læste om den danske spion, som blev taget og egentlig burde have været henrettet – og min journalistiske tankegang sagde mig, at det kaldte på en bog om Vera Schalburg”, sagde Kirstine Kloster Andersen, der søndag var gæst i Brecklings Bogcafé på Hotel Sønderborg Strand, hvor Sune Pilgaard også var på podiet og læse passagner fra bogen, Spurven.

“Der er tegn på, at Vera Schalburg efter krigen levede et stille liv i Sydengland frem til 1963, hvor hun døde – og det spor ville jeg følge. Jeg rejste rundt de steder, hvor Vera Schalburg har boet og det blev til bogen Spurven”, sagde forfatteren.

Artiklen fortsætter under annoncen

Spurvens bror var misfornøjet

Christian Frederik von Schalburg var meget misfornøjet og mente, det ville skade hans og DNSAP’s omdømme, hvis det blev kendt, at hun havde været i både sovjetisk og tysk tjeneste. I maj 1939 tog han sagen op med den tyske minister i Danmark, Renthe-Fink, som sørgede for, at Vera blev kaldt hjem fra London.

Hun fortsatte som Abwehr-agent i København, til hun natten til den 30. september 1940 blev sendt i vandflyver fra Stavanger og landsat med gummibåd nær Buckie i Skotland. Sammen med Vera var agenterne Karl Theodor Drücke og Werner Waelti. Vera skulle tilbage til London som værtinde i en fashionabel tesalon i Mayfair, hvor centrale politikere færdedes. De tre agenter blev dog hurtigt arresteret og Drücke og Waelti blev dømt for spionage og hængt i Wandsworth-fængslet.

Artiklen fortsætter under annoncen

Vera von Schalburg undgik det ved at gå i britisk tjeneste. Hun blev oplært af Peter Ustinovs far, MI5-manden Klop Ustinov. Derefter blev hun sendt til Isle of Wight, hvor briternes fanger sad, for at udspionere dem ved at lade, som om hun selv var fange. Efter krigen rejste Vera til Tyskland, men vendte tilbage til England, hvor hun boede til sin død.

Det har været den hidtidige teori, forelagt af Lionel Campuzanos. Kirstine Kloster Andersens bog, Spurven, fortæller en anden historie og fremlægger konkrete beviser.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Det er en fantastisk fortælling, som Kirstine Kloster Andersen leverer i sin bog – og her er der tale om en virkelig spionhistorie – ikke bare en opdigtet som James Bond – og så er det en dansk, kvindelig spion”, siger Allan Breckling til SønderborgNYT.

Hele 76 mennesker havde taget plads i bogcafeen.

20. juni 2024 Sport, Sønderborg

11-årige Mads Kraft skal køre med i DM

20. juni 2024 Sport

Den 11-årige Mads Kraft fra Ulkebøl skal i weekenden deltage i DM i gokart, der i år bliver akørt i Ikast, han stiller op i klassen Rotax mini, aldersklassen 10-15 år. Det er et arrangement, hvor der køres både lørdag og søndag, så det bliver en hård weekend. Mads Kraft laver da også fysisk træning […]

Læs mere...