Boligejere kan snart få tilskud til køb af varmepumpe

2. september 2020 Samfund

En ny bekendtgørelse fra Energistyrelsen lægger op til omkring 30.000 kroner i tilskud, hvis ejere af et ganske almindeligt gennemsnits parcelhus ønsker at skifte olie- eller gasfyret ud med en varmepumpe.

Bekendtgørelsen kan få stor betydning for ProjectZero-visionen om et CO2-neutralt Sønderborg-område i 2029, da der med bekendtgørelsen åbnes op for et solidt tilskud, der skaber bedre økonomi ved at skifte gas- eller oliefyret ud med en grøn varmepumpe.

”Hvis bekendtgørelsen, og dermed de store tilskudsbeløb bliver til virkelighed, kan det for alvor sætte skub i den nødvendige udfasning af gas- og oliefyr i Sønderborg-området udenfor fjernvarmeområderne, hvor vi anslår, at omkring 5.000 boligejere med olie- og gasfyr bør skifte til en varmepumpe”, siger Peter Rathje, adm. direktør for ProjectZero i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter under annoncen

Som udgangspunkt kan alle boligejere få tilskud til en varmepumpe, dog skal boligen ligge udenfor fjernvarmeområderne og boligen skal i dag være opvarmet med et olie-, gas- eller pillefyr.

Tilskuddet varierer efter, hvor stor boligen er, hvilken type varmepumpe der vælges og om der er tale om en luft-til-vand varmepumpe eller en jord-varmepumpe.

”Typisk koster en luft-til-vand varmepumpe omkring 100.000 kroner for et parcelhus på 150-200 m2 og her vil tilskuddet være mellem 26.000 og 31.000 kroner afhængig af energimærket på varmepumpen. Reglen er, at jo større boligen er, jo mere koster varmepumpen og jo højere bliver tilskuddet. Det samme er gældende for jord-varmepumper, som typisk koster lidt mere, men her stiger tilskuddet tilsvarende,” siger energikonsulent Charlie Lemtorp fra ProjectZero.

Artiklen fortsætter under annoncen

ProjectZero gør det nemt for boligejere at skifte til en varmepumpe 

I efteråret vil ProjectZero sætte fokus på netop varmepumper og blandt andet holde en online aften, hvor der fortælles mere om varmepumper og hvilke muligheder boligejere har, når de overvejer af udskifte gas- eller oliefyret.

”Lige nu er det et udkast til de fremtidige tilskudsordninger til varmepumper, men jeg forventer, at fra omkring midt oktober ligger tilskudsordningen fast og umiddelbart herefter vil boligejere kunne søge tilskud – og her vil ProjectZero være klar med gode råd og vejledning til alle boligejere i Sønderborg-området, der overvejer at skifte til en varmepumpe og dermed få adgang til tilskud”, fortæller Charlie Lemtorp.

Artiklen fortsætter under annoncen

ProjectZero vil udarbejde og koordinere en handleplan for håndværkere, pengeinstitutter og Sønderborg Kommune med henblik på, at gøre det nemt og trygt for boligejerne at skifte til en varmepumpe.

Bekendtgørelsen er en af i alt tre bekendtgørelser, som sætter konkret handling bag klimaaftalen, der blev indgået før sommerferien. De to øvrige bekendtgørelser fastsætter vilkårene for tilskud til energibesparelser i virksomheder og tilskud til varmepumper på abonnement.

De næste par uger er bekendtgørelserne i høring og der kan derfor stadig ske justeringer i tilskudsmodellerne.

Skrevet af: Redaktion redaktion@sonderborgnyt.dk
5. oktober 2022 Augustenborg, Politik

Tænder julelysene og skruer ned for gadebelysningen

5. oktober 2022 Augustenborg

”I Teknik-, By og Boligudvalget er vi enige om at bevare støtten til julebelysning for bla. at støtte op om handelslivet, men vi er også sikre på, at man i de forskellige handelsstandsforeninger er opmærksomme på at begrænse energiforbruget”, siger udvalgsmedlem Tage Petersen fra Venstre til SønderborgNYT. Sparer på gadelyset “Selv om nogle måske vil […]

Læs mere...