Boligforeningernes beboere er med til at skabe en grøn profil

Mona Hamid (th) med Margit Vraa og Mihad Lubani. Foto: Ruth Nielsen
Mona Hamid (th) med Margit Vraa og Mihad Lubani. Foto: Ruth Nielsen
16. september 2020 Samfund Skrevet af: Redaktion

Alle seks boligforeninger i Sønderborg Kommune er i gang med at energirenovere cirka 3.500 ud af deres i alt 9.500 lejemål. Det koster over 100 millioner kroner i de kommende år. De er med i det EU-finansierede projekt Happi, der  handler om at reducere energiforbruget.

På denne måde bidrager de seks boligforeninger også til ProjectZeros målsætning, at Sønderborg området er CO2 neutralt i 2029.

Et vigtigt element i Happi er involveringen af beboere. Beboere skal være med til at støtte boligforeningen i denne proces. De kaldes grønne ambassadører. De skal ikke være eksperter. Deres miljøbevidsthed er basis for deres frivillige aktioner i sammenspil med andre grønne ambassadører i deres boligforening.

Artiklen fortsætter under annoncen

De får også mulighed for at opbygge gode relationer til de grønne ambassadører i de øvrige boligforeninger og sådan kan der skabes et stærkt grønt netværk.

Er med til at gøre en forskel

Margit Vraa bor i Sønderborg Boligforeningens boligkompleks, Nørager. Hun var med det samme begejstret for ideen grønt ambassadørkorps. Hun kan næsten ikke få armene ned:

”Jeg kan arbejde for bæredygtighed i vort område og generelt gøre noget for at forbedre klimaet med solceller og lignende”, siger hun i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter under annoncen

”Jeg er bare mig selv. Jeg har ingen faglighed. Jeg tror, som ambassadør får vi lov til at komme med de skæve ideer.  Og jeg kan godt lide, at møde andre, som tænker grønt”, siger hun, og glæder sig at beboer Mihad Lubani også er med på ideen om at være en grøn ambassadør.

Begge er glade for at ambassadøren er en del af korpset, at de samarbejder internt i  boligforening, og udenfor sammen med ambassadører fra andre boligforeninger. De er også glade for at de er med til at definere rollen som ambassadør.

Artiklen fortsætter under annoncen

Alle boligforeninger har deres egen kultur.  De skal beskrive og finde frem til opgaver, de vil løse, til gavn for klimaet, for beboere, boligforeningen og i sidst ende hele kommunen.

Begge kvinder er enige i, at affaldssortering bliver helt sikkert en opgave.

”Nogle kan ikke finde ud af at sortere deres affald”.

Det er Mihad Lubani erfaring. Hun og Margit Vraa  håber på at få noget værktøj for at kunne vejlede beboere i at sortere. Det er en fælles opgave. Margit Vraa ved, at det handler også om vaner. Og det med at ændre holdning tager sin tid.

Artiklen fortsætter under annoncen

Enis Aliti bor på Grundtvigsallé, som Sønderborg Boligforening energirenoverer med nyt tag og solceller med batteri. Han er glad for tiltaget:

”Det er en god løsning og den gør, at vi er med til at gøre en forskel”.

Bedre miljø starter hos dig selv

”Når man vil noget med miljø, skal man starte hos sig selv. Det man gør, hjælper. Hvis nogle vil gøre lidt, så hjælper det. Det er vigtigt at vi efterlader en verden til efterfølgende generationer”, siger Enis Aliti, som lige har afsluttet læreruddannelsen og er begyndt at arbejde på Humlehøjskolen.

Artiklen fortsætter under annoncen

Han kan godt forstår holdningen, selv om det er en underlig tanke, at nogle siger, jeg kan ikke gøre noget. Men du skal bare starte hos dig selv, så vil du gøre en forskel.

Tanken om grøn ambassadør synes han godt om:

”Det er fint, når der er nogle som fortæller, hvorfor tingene er gode. Men jeg har nok ikke tid til det”, fortæller han.  Han bliver far for første gang til oktober.

”Jeg prøver at gøre det for mig selv, i dialog med naboer. Indtil nu er miljøet ikke et emne, vi taler om her i kvarteret. Måske bliver det med den nye affaldsordning. Ikke alle er lige gode til at sortere. Også der kan du gøre en forskel”.

Kursus klæder ambassadører på

De grønne ambassadører vil blive klædt på til opgaven på et kursus, som EUC SYD tilrettelægger. Kurset er den 21. oktober med opfølgningen en gang i november.

Boligforeningen B42 er desværre nødt til at køre sit eget løb. Beboere tager først stilling til grøn ambassadør på deres afdelingsmøder i foråret.

Partner i ”Happi” er udover boligforeninger: ProjectZero, EUC Syd og Danish Energy Management. Boligforeningerne er – udover B42 og Søbo – Sønderborg Andelsboligforening, Nordborg Andelsboligforening, Danbo, Nordborg, og Gråsten Andesboligforening .

19. marts 2024 REGIONALT, Samfund

Grænseovergangen i Kruså lukkes i fire timer

19. marts 2024 REGIONALT

I Kruså vil grænseovergangen være helt lukket i nordgående retning fra onsdag morgen og omkring fire timer frem. Det skyldes, at teltdugen ved grænseovergangen skal skiftesEfter planen lukkes der fra klokken 9 indtil arbejdet forventes afsluttet ved 13-tiden. I Padborg lukkes der ikke helt, når teltdugen udskiftes torsdag formiddag, men der kan forventes mindre kø […]

Læs mere...