Bosager og SAABU Alssund fejrer de første 30 år

25. august 2017 Samfund

Den 31. august fejres 30 års jubilæet for botilbudet Bosager og SAABU Alssund.

SAABU Alssund hed tidligere Alssundværkstedet.

De to enheder havde i amtets tid samme ledelse, men blev opdelt i to selvstændige enheder ved overflytningen til Sønderborg Kommune i 2007.

Bosager og Alssundværkstedet blev indviet den 1. august 1987. På det tidspunkt havde Bosager 23 beboere, der hver havde et værelse på 12-14 m2. Toilet og bad blev delt mellem to beboere. I 2005 – 2007 blev Bosager udvidet og ombygget til 30 lejligheder på 50 m2 og med store handicapvenlige badeværelser. I forbindelse med ombygningen blev daghjemmet flyttet til Alssundværkstedet, der blev udvidet med ca. 100 m2.

Artiklen fortsætter under annoncen

I 2010 blev Bosager udvidet med Brohaven, også kaldet Hus 4, der består af 12 lejligheder til senhjerneskadede og fysisk handicappede. I 2013 blev målgruppen ændret, og boligerne blev nu tilbudt til udviklingshæmmede. 11 af beboerne på Bosager har boet på stedet fra starten i 1987. Gennem alle årene har borgerne på Bosager været svært udviklingshæmmede med fysiske udfordringer. De færreste har talesprog og en del sidder i kørestole. Der er borgere med demens og autisme og en del har sociale udfordringer.

Artiklen fortsætter under annoncen

”Gennem alle årene har der været fokus på borgernes potentiale og udviklingsmuligheder. Der er bl.a. arbejdet med kommunikation, senest med Ipads og særlige kommunikationsprogrammer. Personalegruppen er fagligt nysgerrige, fleksible og fagligt dygtige på det særlige socialpædagogiske speciale, der knytter sig til målgruppen”, siger Steen Boris Hansen, der er områdeleder på Bosager og Flintholm.

I 2011 blev Alssundværkstedet lagt sammen med de øvrige tre værksteder og fik en fælles ledelse. Borgergruppen har ændret sig gennem årene og bruges nu også af mange borgere, der bor i egen lejlighed.

Artiklen fortsætter under annoncen

I 2016 ændredes navnet på værkstederne til SAABU.

Siden 2011 har Bosager og botilbudet Flintholm i Nordborg en række fælles aktiviteter såsom fastelavn, Flintholm Festival og diverse sommeraktiviteter.

”Bosager har altid haft et tæt samarbejde med de pårørende. Mange af de pårørende er organiseret i Støtteforeningen for Bosager og Flintholm, der har skaffet sponsorer til en tandemcykel, løbejogger, campingvogn og tilskud til Flintholm Festival. I 2016 blev der etableret kontakt til en række frivillige, der løber sammen med borgerne i løbejoggere. Initiativet udløste den ene af Sønderborg Kommunes to Sundhedspriser i 2016”, siger socialudvalgsformand Niels Ole Bennedsen i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter under annoncen

30 års jubilæet fejres i festteltet på Bosager den 31. august fra kl. 17 – 21.30.

 

 

 

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk