Breckling anmelder Winni Østergaards usædvanlige kvinde- og slægtsroman

7. december 2020 Kultur

Der er bøger, som er glimrende læsning i juletiden – og også gode at give i julegave. Det mener værten i Brecklings Bogcafé, Allan Breckling, som her anmelder en triologi af Winni Østergaard.

Allan Breckling skriver:

Mens man i hovedstaden gik og klappede hinanden på ryggen af selv stolthed – dengang der var Guldalder i København, så det helt anderledes ud i hovedlandet – i Jylland. For i hovedlandet var det nemlig – fra 1816 og frem – bøndernes, husmændenes, håndværkerne, tjenestefolkenes og fattiglemmernes tid.

Artiklen fortsætter under annoncen

Og der var ikke meget at klappe af.

Det har journalisten og læreren Winni Østergaard skrevet en trilogi om.

Vi er i Thy – i en lille landsby ved navn Refs. Og her følger vi tjeneste pigen Helvig som vi følger i de tre bind – i denne omfangsrige Danmarkskrønike Helvig som hun hedder på ‘thystrupsk’ – men på synnejydsk nok ville hedde Hedvig.

Helvig har fået en lidt uheldig start på livet – og det var bestemt ikke ualmindeligt på den tid – som et uægte barn af en gårdmandssøn og en ældre tjenestepige.  Og det er om Helvigs liv og verden, Winni Østergaard har skrevet denne usædvanlige kvinde- og slægtroman. Bind et med titlen: ‘Helvig’ og derefter ‘Ud og Hjem’ samt tilsidst “Til deres ende”

Artiklen fortsætter under annoncen

Vi er helt inde i almuens stuer,helt inde i et stykke Danmarkshistorie man har glemt.

Glemt, men vigtigt til erindring i disse tider med smartphone og brokke mig her og der og allevegne.

Som skribent med disse linier får man følelse af, det har været vigtigt – en livsopgave – for forfatteren, at fortælle disse glemte menneskers historier – og hver og en der medvirker, har været iblandt os.

Det er simpelthen mesterligt gjort.

Og skulle man sidde i julelampens skær og være en anelse nostalgisk, så vil jeg varmt anbefale dette værk.

Artiklen fortsætter under annoncen

Læs og bedøm selv værket, som er udgivet af Hovedland.

Husk: Bøger skal købes ved boghandleren.

Skrevet af: Redaktion redaktion@sonderborgnyt.dk
27. oktober 2021 Politik, Nordborg

Socialdemokratiet ville uddanne SOSU-ere på Nordals

27. oktober 2021 Politik

Regeringen har fremlagt udspillet ‘Tættere på II’ hvor man har udpeget mulige placeringer for nye ungdomsuddannelser i de mindre byer. Nordborg er ét af de udpegede områder. Det giver os muligheden for at placere en ungdomsuddannelse i Nordborg. Det skal vi forstå at udnytte – i Socialdemokratiet ser vi det ikke som en mulighed at […]

Læs mere...