Brecklings Bogcafé: Lizl Rand fortæller om at komme styrket ud af angst

28. marts 2016 Samfund

Den 17. april kommer Lizl Rand igen på besøg i Brecklings Bogcafé og hun kan lægge ud med at fortælle, hun er

Lizl Rand. Foto: Anette Damgaard

Lizl Rand. Foto: Anette Damgaard

Artiklen fortsætter under annoncen

tidligere chefredaktør på magasinerne Q, Tidens Kvinder, Psykologi og Bazar plus tilhørende sites og kvindeportalen Oestrogen.dk samt bestyrelsesmedlem i Aller Media A/S.

“Jeg sagde mit job op, fordi jeg hellere ville noget andet”, siger Lizl Rand til SønderborgNYT. Og “noget andet” er et liv som selvstændig, hvor der er flere opgaver, der skal passes.

“Jeg er psykisk førstehjælper for psykiatrifonden, jeg coacher angstramte fra sygepenge tilbage i job, holder foredrag og så er jeg i gang med en bog mere”, siger Lizl Rand. Bogen handler om at være pårørende til mennesker, der er ramt af alvorlig sygdom, altså til mennesker i krise.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Det er vigtigt for de pårørende, de får at vide, hvordan de kan støtte og hjælpe. Tit ser vi de pårørende bliver drænet for overskud og de skal jo helst svæve i balance. Det fortæller jeg mere om, når jeg kommer på besøg i Brecklings Bogcafé”, siger  Lizl Rand.

Har selv kæmpet med angsten

Lizl Rand har selv kæmpet med angst og i 2012 udgav  hun bogen ‘Kom stærk ud af din angst’ og stod frem med en imagesmeget personlig beretning om at “ligne en succes udenpå og være bange indeni”. Mange reaktioner på bogen var netop spørgsmålet om, hvordan dét kunne lade sig gøre?

Artiklen fortsætter under annoncen

Og det er netop formålet med bogen. At vise, at en psykisk sygdom eller krise ikke nødvendigvis er til at se. At man stiller en facade op, som ikke harmonerer med følelsen indeni.

“Jeg prøvede hele tide at virke normal, velfungerende, succesfuld, stærk og sej”, siger hun. Men sandheden var, at Lizl Rand ikke kunne gå ned og købe en liter mælk, fordi gulvet i supermarkedet var som gelé, kølediskene vippede, og hun troede, hun skulle dø.

“Pludselig kunne jeg heller ikke køre i bus, gå på café eller i biografen. Jeg tænkte: Hvor ender det? Hvad sker der med mig? Jeg mistede fornemmelsen for, hvem jeg var. Jeg som ellers altid havde tænkt på mig selv som denne selvsikre person, der havde let ved alt”.

Artiklen fortsætter under annoncen

Lizl Rand var bange for, at omgivelserne kunne se hendes angst.

Jobskiftetdownload

Dét at skifte job er ikke altid helt let og muligheden for at kvitte det nuværende job og få et nyt, sætter mange tanker i gang hos de fleste af os.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Og så skal vi tænke på, om vi møder på jobbet dag efter dag af frygt for, hvad der sker, hvis vi ikke gør det – eller  fordi det er en ren fryd at være med, mærke om man drives af frygt eller fryd”, siger Lizl Rand.

“Selv var jeg nået frem til, at jeg gerne ville hjælpe andre mennesker, så det var ikke med tunge skridt, jeg gik ind og sagde op. Og Aller-koncernen har da også opfordret til, jeg skriver for dem en gang imellem, så jeg har en læserbrevkasse”, siger Lizl Rand.

Lizl Rand vil bruge sine erfaringer

“Angst vil altid være en del af livet”, siger Lizl Rand, men i dag styrer den ikke længere hendes.

Lizl Rand. Foto: Anette Damgaard

Lizl Rand. Foto: Anette Damgaard

“Min røgalarm er indstillet anderledes nu. Tidligere reagerede jeg på en tændstik, der blevet strøget. I dag skal der stikflammer op ad låret, før jeg reagerer”.

“Jeg føler mig styrket. Angsten har tvunget mig til at kigge på mig selv og måden, jeg behandler mig selv på. I dag ser jeg angsten som en temperatur på, hvordan jeg har det. Hvis jeg ikke passer på mig selv, får sovet, får ro eller har en buffer i min kalender, så kan jeg mærke, at det begynder at stramme til, eller at jeg får kropslige symptomer. Og så kan jeg handle på det”.

Kom og bliv klogere

Det skønnes at hver fjerde dansker har angsten inde på livet i større eller mindre grad. Enten ved selv at være ramt – eller ved at en de nærmeste er det.comwell

Søndag den 17. april kan du høre Lizl Rand fortælle om sin vej ud af angsten, en vej der gjorde hende stærkere.

Brecklings Bogcafé begynder kl. 15 og det koster 125 kroner at komme indenfor.

Hotel Comwell byder på et let anretning fra kl. 14 og ønsker man at spise med, så koster det 50 kroner ekstra, altså 175 kroner.

Billetter kan døgnet rundt bestilles på mail: acharling@gmail.com og alle dage fra kl. 16 på telefon 5240 6616.

 

 

 

 

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
17. oktober 2021 Kultur, Sønderborg

Mark & Christoffer underholder til Alsingergildets 75 års jubilæum

17. oktober 2021 Kultur

Det alsiske dialektselskab Alsingergildet fylder 75 år i år. Jubilæet fejres med en koncert søndag den 7. november med pigekor og duoen Mark & Christoffer. Jubilæumskoncerten holdes på Sønderborg Teater og indledes med noget så sønderjysk som kaffebord. Det serveres i Sønderborgsalen på Hotel Sønderborg Strand. Ud over kaffebord og dobbeltkoncert får gæsterne også underholdning […]

Læs mere...