Bundsø skal igen være en sø

10. september 2014 Uncategorized Skrevet af: Ole Kæhler

Pressemeddelelse:

Siden 1860 har pumperne kørt på et større areal ved Nordborg for, at jorden kan bruges som landbrugsjord.

Men i dag faldt jordfordelingen mellem 22 landmænd på plads, så området, Bundsø, atter bliver til en sø. Det skete, da jordfordelingskommissionen kl. 13 på et møde på Nørherredhus i Nordborg sagde ja til planerne.untitled

Artiklen fortsætter under annoncen

  • Det er meget glædeligt, at flere års arbejde med at handle og bytte landbrugsjorder nu skaber en sø på godt 153 hektar. Dermed bliver der skabt et vådområde, som årligt vil fjerne 16 ton kvælstof fra kystvandene ved Als Fjord, Alssund og Aabenraa Fjord, siger enhedschef Lene Sørensen fra NaturErhvervstyrelsens afdeling i Tønder.

I forbindelse med projektet er der købt landbrugsjord op for 21,4 mio. kr., som bl.a. er finansieret via EU’s landdistriktsmidler.

Mens NaturErhvervstyrelsen er ansvarlig for jordfordelingen, så er det Sønderborg Kommune, som står for selve vådområde-projektet. Her er der glæde hos borgmester i Sønderborg Kommune, Erik Lauritzen.

Artiklen fortsætter under annoncen

  • Det er dejligt, at det er lykkedes at få forhandlingerne til lande, så alle er tilfredse. Det er altid vanskeligt, når erhvervs- og naturinteresser skal forenes, men vi har haft et rigtig godt samarbejde med lodsejerne i området. Forude venter et stort og spændende arbejde med naturgenopretning, og jeg er helt sikker på, at resultatet bliver til stor glæde for alle, siger borgmester Erik Lauritzen.

Stor kvælstof-indsats i hele landet

Genetableringen af søen i Bundsø sker som en del af en større indsats på landsplan, hvor der fjernes kvælstof fra vandmiljøet. I disse år skal der i alt fjernes 1.190 tons kvælstof ved at gennemføre mere end 100 vådområdeprojekter.

Artiklen fortsætter under annoncen

Undervejs i arbejdet med vådområdet på Als har landboforeningen LandboSyd på vegne af NaturErhvervstyrelsen stået for forhandlingerne med lodsejerne. I jordfordelingen er der indgået 46 ejendomme, mens 423 hektar jord har skiftet ejer.

Som et resultat af jordfordelingen er NaturErhvervstyrelsen blevet ejer af en ejendom på 131 hektar, som vil blive udbudt til salg i de kommende år.

 

29. februar 2024 Politik, Sønderborg

Skolelukningen blev endeligt godkendt og arbejdet går videre

29. februar 2024 Politik

I november blev forslaget om en ny skolestruktur sendt i hørnig og i går, onsdag, var Byrådet klar til at godkende, at det bliver sådan, at både Ahlmann-Skolen og Humlehøj-Skolen lukkes og at der så laves en ny skole på Humlehøj-Skolens matrikel. “En skolelukning er alvorlig, men der er færre elever i Sønderborg midtby og […]

Læs mere...