Byrødderne bliver mindet om deres tavshedspligt

24. april 2020 Politik Skrevet af: Ole Kæhler

Ind imellem er der byrådsmedlemmer, som lækker oplysninger til pressen og derfor bliver hele Byrådet på det kommende møde oplyst om reglerne for tavshedspligt – og det kan skyldes den seneste sag, hvor der blev lækket oplysninger om kommunens ekspropriation af jord til biogasanlæg ved Kværs.

Udgangspunktet for behandling af sager i Byrådet er, at de er åbne for offentligheden. Det indebærer, at der er et krav om, at offentligheden skal have adgang til at overvære byrådsmøderne, ligesom der forud for mødet skal offentliggøres en sagsfortegnelse over de sager, der skal behandles på det pågældende møde, skriver forvaltningen.

Artiklen fortsætter under annoncen

Der vil dog i praksis være en række sager, som ikke kan behandles for åbne døre, fordi de af forskellige grunde indeholder tavshedsbelagte oplysninger. Disse sager behandles derfor for lukkede døre, hvor der ikke er adgang til hverken at overvære behandlingen i Byrådet eller til at se sagsfremstillingen. Sagsfremstillingen vil dog blive offentliggjort når de forhold, der danner grundlag for behovet for at lukke sagen, ikke længere er tilstede, for eksempel når et salg er gennemført.

Artiklen fortsætter under annoncen

Udvalgene har tavshedspligt

I forhold til udvalgsbehandlinger forholder det sig imidlertid anderledes, fordi udgangspunktet her er, at alle udvalgsmøder er lukkede og udvalget kan ikke beslutte at åbne for offentligheden, men alene invitere relevante personer ind til at deltage under behandlingen af de enkelte punkter, hvis de skal fremlægge eller lignende.

Årsagen hertil er ønsket om en fri og åben debat. Det indebærer også, at man ikke må referere fra udvalgsmøderne udover hvad man selv har tilkendegivet på mødet. Man kan også afgive oplysninger om sagens faktiske forhold, men mindre disse er fortrolige.

Artiklen fortsætter under annoncen

Det kan for eksempel være tilfældet, hvis der er tale om oplysninger om salgspriser eller andre oplysninger, som vil kunne forringe kommunens forhandlingsposition. Der er heller ikke et krav om, at der efter mødet skal offentliggøres en protokol. Dette sker dog i praksis med mindre der er tale om lukkede sager.

Der er således et forbud mod dels at videregive fortrolige oplysninger samt at videregive oplysninger om andres vurderinger, argumenter eller synspunkter.

De sager, der typisk vil blive behandlet som lukkede punkter er sager vedrørende:

Artiklen fortsætter under annoncen

  1. Sager, hvis afgørelse forudsætter en bedømmelse af personlige forhold.
  2. Sager om køb og salg af faste ejendomme.
  3. Overslag og tilbud vedrørende bygningsarbejder og leverancer.

HUSK – Støt den lokale handel i en svær tid! 

25. april 2024 112, Sønderborg

Brand i grillbaren Hos Jesper

25. april 2024 112

Onsdag aften ved 23-tiden var der brand i grillbaren Hos Jesper tæt ved Rutebilstationen. “Der var nogle unge gutter, som havde ringet til mig og sagt, at det røg fra grillbaren, så jeg skyndte mig herhen”, siger Jesper Sørensen til SønderborgNYT. Da han åbnede døren væltede røgen ud og han skyndte sig at lukke igen […]

Læs mere...