Cepos og AE er uenige om antallet af fattige børn

18. december 2018 Samfund Skrevet af: Ole Kæhler

Antallet af fattige børn er steget voldsomt de sidste par år. I dag er der 64.500 børn under fattigdomsgrænsen. Det er en stigning på 12.000 fra 2016 til 2017 og en stigning på 21.000 børn siden 2015, skriver Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Når vi taler om børnefattigdom afhænger børnenes situation af familiens indkomstforhold. Derfor er det også entydigt, at kontanthjælpsloftet, der rammer enlige forsørgere særligt hårdt, er en af de medvirkende årsager til den udvikling, vi ser.

Artiklen fortsætter under annoncen

Analysen viser, at 6,4 procent af børnene i Sønderborg Kommune er fattige.

Sønderborg Kommune mistede i 2017 530 danske statsborgere, 23 statsborgere fra andre vestlige lande og har en tilvækst på 98 ikke vestlige statsborgere i aldersgruppen 0-18 år i analysens tidsperiode.

Se skemaet HER

Cepos kan finde 22.000 fattige børn

Det er blevet fremført, at antallet af fattige børn i Danmark nu udgør 65.000, og at det er det højeste antal nogensinde. Dette høje tal fremkommer imidlertid ved en relativ definition af fattigdom, som indebærer, at der vil være et uændret antal fattige, selvom alle får fordoblet deres indkomst – også dem med lave indkomster, siger cheføkonom Mads Lundby Hansen, CEPOS.

Artiklen fortsætter under annoncen

”I CEPOS har vi regnet på en absolut lavindkomstgrænse, som tager udgangspunkt i 50 pct. af medianindkomsten i år 2000 og derefter årligt forhøjes med stigningen i forbrugerpriserne. Anvender man denne absolutte lavindkomstgrænse samt ser bort fra studerende og personer med formue over 100.000 kroner, er der 22.000 børn med lav indkomst i 2017. Det svarer til omtrent en halvering siden år 2000, hvor der var 42.000 børn med lav indkomst. Når antallet af børn med lave indkomster er faldet, så skyldes det bl.a., at de offentlige ydelser generelt – herunder kontanthjælpen – er steget mere end inflationen. Det indebærer at personer på overførselsindkomster generelt kan købe flere og flere varer over perioden. Der er dog delperioder der afviger fra trenden. F.eks. omkring finanskrisen og i 2016 og 2017, hvor antallet af lavindkomstpersoner er steget pga. integrationsydelsen og kontanthjælpsloftet. Desuden spiller det ind på antallet af børn under lavindkomstgrænsen, at flere voksne er i arbejde og færre er på overførselsindkomst.” siger cheføkonom Mads Lundby Hansen, CEPOS.

Artiklen fortsætter under annoncen

Se tallene HER

 

26. maj 2024 Kultur, Sønderborg

Sønderborg Lindy Hoppers fejrede dansen på Rådhustorvet

26. maj 2024 Kultur

En flashmob er, når en gruppe mennesker hurtigt samles et offentlig sted – udfører en handling – og forsvinder igen. Og det var lige det, som Sønderborg Lindyhoppers gjorde søndag eftermiddag på Rådhustorvet. “Det er Dansens Kunstdag og vi dansede en dans på Rådhustorvet. Den var med afsæt i Frankie Mannings Shimsam og jeg har […]

Læs mere...