Danske kommuner inviteres til at gå forrest i kampen mod klimaudfordringerne

14. marts 2019 Samfund

Det er endnu ikke for sent, men tiden er knap.

Hvis verden skal nå den globale klimamålsætning for global opvarmning, skal der en yderst ambitiøs indsats til på by- og kommuneniveau.

Derfor søger Realdania nu i alt 20 danske kommuner, der får mulighed for at komme med i front blandt verdens førende klimabyer i projektet DK2020.

 De udvalgte kommuner vil få støtte til at udvikle klimaplaner, der lever op til Parisaftalens mest ambitiøse målsætning om at begrænse den globale opvarmning til maksimalt 1,5° C.

Artiklen fortsætter under annoncen

Baggrunden for projektet er rapporten Deadline 2020, som bynetværket C40 og konsulentbureauet Arup udgav i 2016 i kølvandet på Parisaftalen. Rapporten sætter en global standard for, hvordan byer og kommuner kan bidrage til at opnå Parisaftalens målsætninger. Den peger samtidig på, at op til 40% af de CO2-reduktioner, som er nødvendige for at nå Parisaftalens mest ambitiøse mål, kan komme fra verdens byer og kommuner ved hjælp af de rette klimaindsatser, skriver Realdania i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter under annoncen

Efter udgivelsen af Deadline2020 rapporten har C40 udviklet et omfattende Deadline2020 program, hvorigennem medlemsbyerne understøttes i at udvikle klimaplaner, der lever op til Parisaftalens 1,5° C målsætning.

Danske kommuner med i front

Med DK2020 får 20 danske kommuner nu mulighed for at følge i fodsporene på de mest klimaambitiøse byer i verden. Kommunerne vil gennem projektet få teknisk hjælp og sparring af globale og danske eksperter fra det internationale bynetværk C40 og den grønne tænketank CONCITO til at udvikle, opdatere eller tilpasse eksisterende klimaarbejde i kommunen, så det lever op til C40’s globale standard. En del af udviklingen vil foregå som ‘peer-learning’, hvor de udvalgte kommuner får mulighed for at udveksle løsninger og erfaringer med andre deltagende kommuner.

Artiklen fortsætter under annoncen

De udvalgte kommuners klimaplaner vil bl.a. indeholde anvisninger på, hvordan kommunerne kan blive CO2-neutrale senest i 2050 og sætte ambitiøse delmål for CO2-reduktionen i perioden. Planerne skal samtidig indeholde anvisninger på, hvordan kommunerne ruster borgerne mod klimaforandringernes konsekvenser og fx minimerer risikoen for klimarelaterede oversvømmelser.

“Klimaudfordringerne er et af de allerstørste samfundsmæssige problemer, vi har i øjeblikket, og det er afgørende nødvendigt, at hele verden står sammen og handler nu. Vores erfaring er, at de bedste løsninger opnås i fællesskab og samarbejde. Med DK2020 får danske kommuner muligheden for at være med helt i front og samarbejde, sparre med og lade sig inspirere af verdens førende byer på klimaområdet. DK2020 skal få de bedste klimaløsninger fra resten af verden udbredt i Danmark, og de bedste danske løsninger ud til både resten af Danmark og resten af verden”, siger Jesper Nygård, adm. direktør i Realdania.

Artiklen fortsætter under annoncen

DK2020 begynder i maj i år og løber frem til april 2020.

Målet er, at de 20 udvalgte kommuner skal have Deadline2020-inspirerede klimaplaner med udgangen af 2020.

Fakta

Ansøgningsfristen er tirsdag den 23. april kl. 12.00.

På baggrund af de indkomne ansøgninger vil Realdania, C40 og CONCITO inden udgangen af april 2019 udvælge de deltagende kommuner.

Der vil ved udvælgelsen blive lagt vægt på et bredt udsnit af danske kommuner fra alle regioner og repræsentation af kommuner i både by- og landdistrikter.

Artiklen fortsætter under annoncen

Samtidig er det ikke en forudsætning, at der allerede er en ambitiøs klimaplan – der lægges snarere vægt på, at kommunen har en målsætning om at få en ambitiøs klimaplan.

 

 

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
25. september 2021 Kultur, Gråsten

Fint med besøgende til Høstmarkedet i Den Kongelige Køkkenhave

25. september 2021 Kultur

Både fredag og lørdag var der Høstmarked i Den Kongelige Køkkenhave i Gråsten – og lørdag gik der en del gæster rundt og nød både haven og solen. “Der har været pænt med gæster i dag, lørdag, mens det var mere sløjt fredag”, siger Kaj Nielsen fra Gråsten Æblefestivals styregruppe. Æblefestivallen har aflyst årets festival […]

Læs mere...