Debat: Bevar lindealleerne i Augustenborg Skov

Augustenborg Skov. Foto: Ole Kæhler
Augustenborg Skov. Foto: Ole Kæhler
11. april 2024 Augustenborg Skrevet af: Redaktion

Thomas Myllerup, Augustenborg, skriver:

Inden Naturstyrelsen svingede motorsaven over Augustenborg Skov var den byens store stolthed. Der var masser af biodiversitet – isfugle, egern og mange andre arter var flyttet ind. Men skoven ligner efterhånden en slagmark, hvor sunde løvtræer vandaliseres og væltede allétræer får lov at ligge og flyde. Det får tårerne frem hos mange lokale, som er kommet i skoven, siden de var børn.

Augustenborg Skov hænger sammen med parken og hele slotskomplekset og bør derfor bevares som kulturskov. Der er tale om en planlagt skov, hvor hertugen bl.a. indplantede nåletræer for at give den besøgende en ’eksotisk’ oplevelse. Den har Naturstyrelsen nu fældet! Det er der mange, som ikke kan forstå eller se nødvendigheden af – for urørt skov, er noget, der kommer naturligt med tiden – ikke noget man skaber med en motorsav!

Artiklen fortsætter under annoncen

Den 11. oktober skrev Naturstyrelsen i et indlæg på SønderborgNYT, at: ”Bevarelse af lindealléerne i Augustenborg Skov er centralt for Naturstyrelsen Sønderjylland. Det fremgår af den forvaltningsplan, som blev vedtaget tidligere på året. Derfor vil de blive beskåret, så flere af smågrenene fjernes. De vil derfor også fremstå mere skarpe og velholdte.”

Artiklen fortsætter under annoncen

Hvad Naturstyrelsen glemmer at fortælle er, at de ikke har tænkt sig at genplante døde allétræer, hvilket på sigt vil betyde, at de tre historiske lindealleer fra hertugtiden vil gå i opløsning.

Hvis Augustenborg skal gøre sig forhåbninger om at komme på UNESCOs Verdensarvsliste skal lindealleerne i Augustenborg Skov bevares.

I Facebookgruppen Augustenborg har man på det seneste kunnet læse, at Naturstyrelsen ikke har planer om at vedligeholde grøfter og drænrør. Islr første allé er ved at blive skyllet væk, og de oversvømmede alleer betyder, at lindetræerne vil falde hurtigere og være mere modtagelige for råd. Det har udløst store protester og en underskriftsindsamling, fordi det, ud over at være historieløst, også påvirker brugernes adgang til skoven og dens faciliteter, såsom badehuse og klubhuse.

Artiklen fortsætter under annoncen

Beslutningen er truffet hen over hovedet på borgere og foreninger, som ikke er ikke blevet hørt, men nu har du mulighed for at sige Nej Tak her på Skrivunder.net.

Kommentarer fra underskriftsindsamlingen:

”Et rekreativt område, der ødelægges, så skoven ikke længere indgår i planen om bevarelse af et autentisk miljø i Augustenborg”.

Artiklen fortsætter under annoncen

”Jeg synes, det er synd og skam at en hertugelig skov skal ligge hen som en skrotbunke. Det er ærgerligt, det er besværligt at færdes i skoven – med vand og delvist væltede træer”.

”Skoven er en del af hertugens park og den skal bevares som kulturskov”.

28. maj 2024 Samfund, Sønderborg

SONFOR vil bruge over en milliard på et nyt renseanlæg

28. maj 2024 Samfund

I 2016 blev det besluttet, at der skulle bygges et centralt renseanlæg i Sønderborg Kommune, og dengang blev der sat en prislap på 300 millioner kroner på projektet. Her, otte år senere, kigger SONFOR ind i en samlet investering på 1,3 milliarder kroner. Det siger bestyrelsesformand for SONFOR, Ellen Trane Nørby, til SønderborgNYT TV i […]

Læs mere...