Lige nu sker der forandringer i Augustenborg Skov

11. oktober 2023 Augustenborg Skrevet af: Ole Kæhler

Danmark er blevet fattigere på planter og dyr. Biodiversiteten er presset, og vores landskaber bærer præg af, at landet i mange år har været opdyrket. Nu skal naturen have bedre vilkår og derfor skal 75.000 hektar omlægges til urørt skov. Augustenborg Skov hører herunder.

Augustenborg Skov er også udpeget som Natura 2000-område og består primært af løvskov domineret af træarterne bøg og eg, og dernæst forekommer træarter som elm, ask og ær. Augustenborg Skov er især udpeget som et Natura 2000-område for at beskytte disse typer af løvskov, skriver Naturstyrelsen i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter under annoncen

Vi gør træer ’gamle’ før tid

Vi hjælper naturen lidt på vej ved at gøre udvalgte træer ’gamle’ før tid. Når vi gør levende træer ’gamle’ efterligner vi naturlige hændelser, et træ bliver udsat for i løbet af et langt liv – såsom sygdom, lynnedslag, vind og vejr. F.eks. fjerner vi noget af barken og skærer i dem. Træet danner derefter levesteder for sjældne og truede skovarter. Træet får områder på stammen, hvor der er huller, revner og svagheder. Her kan svampe få fat, biller grave sig ind, fugle søge føde og flagermus finde hvile.

Artiklen fortsætter under annoncen

Vi giver egetræer bedre vilkår

Vi fælder træer omkring særligt egetræer, for at give dem mere lys. Det kaldes lysstilling og lysstilling af ege er med til at sikre at træet overlever. Hvis et egetræ får for meget skygge, kan det dø.

Egetræer er levesteder for mange arter og derfor arbejdes der for at give træerne de bedste vilkår. Derfor fjernes der f.eks. bøgetræer, der skygger for dem. Der vil derfor fortsat være gode levesteder for blandt andet flagermusen, der forekommer i Augustenborg Skov.

Artiklen fortsætter under annoncen

Vi skaber plads til hjemmehørende arter

Den ikke-hjemmehørende plante Laksebær er siden 2019 blevet bekæmpet i Augustenborg Skov. Bestanden af Laksebær i skoven har været voldsom og har fremstået som en underskov i skoven. Ved at fjerne laksebær fra underskoven, skabes der plads til hjemmehørende arter som ask og ahorn.

De hjemmehørende planter har flere arter tilknyttet, og dermed øges biodiversiteten. Der ses allerede nu et andet liv i den del af skoven, hvor laksebær ikke længere dominerer.

Artiklen fortsætter under annoncen

’Risikotræer’

Risikotræer er træer, der kan ende med at udgøre en risiko for besøgende. F.eks. ved at der falder grene ned. Det skal forhindres, og derfor bliver træerne håndteret i løbet af oktober. Træerne skal stadig være levesteder for diverse arter, og derfor skal de for så vidt muligt heller ikke fældes. Nogle skal f.eks. have fjernet toppen. Andre skal dog fjernes ved roden, så vi sikrer, at de ikke udgør en risiko for besøgende i Augustenborg Skov.

Artiklen fortsætter under annoncen

Lindealleerne

Bevarelse af lindealléerne i Augustenborg Skov er centralt for Naturstyrelsen Sønderjylland. Det fremgår af den forvaltningsplan, som blev vedtaget tidligere på året. Naturstyrelsen Sønderjylland arbejder for, at de gamle træer ikke ender med at udgøre en risiko for besøgende i skoven – f.eks. ved at der falder grene ned.

Derfor vil de blive beskåret, så flere af smågrenene fjernes. De vil derfor også fremstå mere skarpe og velholdte.

5. maj 2024 112, Sønderborg

Cyklist i solouheld

5. maj 2024 112

Søndag middag væltede en 19-årig mand, som kørte på cykel pludseligt på Skovvej i Sønderborg. “Han begyndte at få kramper”, siger et vidne til SønderborgNYT og tilføjer, at det kan være et epilepsianfald. Politiet kom også til stedet og det samme gjorde en ambulance. “Den unge mand blev kørt til sygehuset, men det lader ikke […]

Læs mere...