1. maj-tale: Forestil Jer der ikke er SOSUer, elektrikere eller mekanikere

1. maj '24. Foto: Oloe Kæhler
1. maj '24. Foto: Oloe Kæhler
1. maj 2024 Politik Skrevet af: Ole Kæhler

Onsdag middag begyndte FH Sønderjyllands 1. maj-arrangement i Kongevejsparken og Dusko og Jan fra Nordals var leveringsdygtige på den musikalske front – og det passede de godt 250 1. maj-deltagere rigtigt fint. Selvfølgelig blev der solgt ringridere og det var Jespers Pølser, der klarede den opgave, mens andre passede en vogn med fadøl og sodavand.

“Vi har også inviteret FGU, som har en bod, hvor de sælger salater, så der også er noget til de sunde”, sagde FOA-formand Karsten Wohlgemuth til SønderborgNYT, inden han sendte den første taler – Thomas Enghausen, FOAs forbundsnæstformand – på talerstolen.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Det er dejligt at stå her i den smukkeste del af landet – faktisk er det her, jeg holder ferie sammen med konen”, indledte han og fortsatte:

“Dagen i dag er den, hvor vi fejrer solidaritet og fællesskab, men vi skal også se øjnene, at vore velfærdssamfund er under pres. Der mangler hænder overalt. Også i sundhedsområdet og i Forsvaret. Håndværkerne mangler også medarbejdere”.

I dag har unge mennesker et væld af muligheder at vælge imellem, når de forlader grundskolen. Og det er ikke let at vælge.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Men skoler, forældre og fagbevægelsen har et fælles ansvar for at hjælpe de unge videre, for vi kan jo ikke rigtigt forestille os et samfund, hvor der ikke er SOSUer, mekanikere eller elektrikere”, sagde Thomas Enghausen.

Efter hans tale var det Hanne Kliver Anker, som er A-kasseleder hos 3F Als, der skulle på talerstolen.

“Vi arbejder på at hjælpe ledige i job eller i videreuddannelse og det er opgave, som vi har tre måneder til. En del A-kassemodtagere har ret til seks ugers uddannelse og de bruges på at opkvalificere dem til job. Det lykkes faktisk ret godt”, sagde Hanne Kliver Anker.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Vi står også vagt om dagpengene, fordi vi ved, at Liberal Alliance vil forkorte dagperioden til først et år og så et havt år. De siger, at ledige kan sælge deres huse eller leve af friværdien. Det skal I tænke over, når I skal sætte Jeres kryds”.

Nanna Stryhn-Johnsen, Danmarks Lærerforenings kredsformand, havde også fået taletid – og hun lagde ud med, at fortælle, at vi arbejder for lidt og vi skal op i gear.

“Sådan har vores statsminister tidligere sagt – selvom hun nu prøver at trække i land. Vi i fagbevægelsen opponerer imod, at vi skal arbejde mere. I stedet skal der kigges på arbejdsvilkårene på skolerne”, sagde kredsformanden.

Artiklen fortsætter under annoncen

“28.000 uddannede lærere arbejder ikke i folkeskolen og kun lidt under halvdelen af de nyuddannede lærere vælger den. Alligevel KL ikke være med til at forhandle om arbejdsvilkårene”, sagde hun. KL er kommunernes fælles sammenslutning.

Fra Dansk Metal Sønderjyllands Ungdom var Micky Blankschøn, som er lærling på Danfoss, inviteret.

“Vi gør meget for at fortælle de unge, det er vigtigt, der mange arbejdere, som er medlemmer i fagforeningerne, fordi medlemstallet giver power i forhandlinger. Alligevel er fagforeningernes medlemstal i dag det halve af, hvad det var tidligere”, sagde Micky Blankschøn.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Je tror, vi skal fortælle børn og unge, hvor dårlige arbejdsvilkår der var en gang”.

Det var borgmester Erik Lauritzen, som rundede talerækken af – her kan du læse, hvad han sagde.

Her er der billeder fra Kongevejsparken.

28. maj 2024 Politik, Sønderborg

Grøn omstilling var overskriften i EU-debat på Hotel Alsik

28. maj 2024 Politik

Danfoss og SYNERGI havde tirsdag eftermiddag sat scenen til en EU-debat på Hotel Alsik og den kom til at handle om den grønne omstilling. SYNERGI er en interesseorganisation, der arbejder for, at Danmark begynder at bruge energien klogere – i industrien, i de offentlige bygninger og i de danske hjem. Det var bestyrelsesformanden for SYNERGI, […]

Læs mere...