LEGO blev trækplastret til Forskningens Døgn

Forskningens Døgn. Foto: Ole Kæhler
Forskningens Døgn. Foto: Ole Kæhler
20. april 2024 Uddannelse Skrevet af: Ole Kæhler

Lørdag har SDU i Sønderborg åbnet dørene for Forskningens Døgn frem til klokken 13 – og det er en landsdækkende festival, hvor universiteter, forskningsinstitutioner og videnskabens virksomheder inviterer alle interesserede til at opleve, diskutere og få indblik i forskernes arbejde – og der var et spændende program på SDU i Alsion, hvor der blev appelleret til alle fra seks-årsalderen og op med en række hands-on aktiviteter, så deltagerne ikke kun fik teoretisk viden, men også praktisk erfaring med nyeste teknologi og forskning.

Artiklen fortsætter under annoncen

Deltagerne kunne lære, hvordan vi sammen kan forbedre levevilkårene for bier, sikre havskildpaddernes overlevelse og hjælpe isbjørne med at finde føde gennem bæredygtige LEGO-konstruktioner. Og det var da også LEGO-klodserne, som blev det helt store trækplaster fra starten på dagen.

Det var også muligt at opleve, hvordan avanceret mikroskopi kan visualisere strukturen i edderkoppens silkefibre og hvordan de selv kan 3D-printe kunstig silke – og både voksne og børn kiggede koncentreret på, hvordan der blev lavet kunstigt edderkoppespind.

Artiklen fortsætter under annoncen

Og så kunne man konkurrere mod maskinerne og teste nøjagtigheden af sine sanser i ekstreme tilfælde og sammenligne den med responsen fra kunstige sensorer.  Og man kunne se, hvordan fremtiden vil se ud, og hvordan sensorer vil hjælpe os med at spare affald, finde forurenende stoffer og tjekke vores helbred.

Deltagerne kunne lære om vigtigheden af cybersikkerhed på sociale medier og få praktisk erfaring med at forstå og bekæmpe online trusler. De fik også selv lov til at hacke.

Artiklen fortsætter under annoncen

Her er der billeder fra SDU.

21. maj 2024 Kultur, Sønderborg

Skal Sønderborghus tages af salgslisten?

21. maj 2024 Kultur

I sommeren 2022 besluttede Byrådet at sætte en række kommunale bygninger til salg, så der kunne spares penge, men nu opfordrer forvaltningen til, at Byrådet tager to bygninger af salgslisten. Det drejer sig om Sønderborghus og også Riecks Arkæologiske Stensamling i Svenstrup. Forvaltningen har talt med bestyrelsen i Sønderborghus, der ikke ønsker at overtage bygningerne […]

Læs mere...