Nordborg-politiker fik mange gode ideer med hjem fra debatmøde

Debatmøde på Nordals. Arkivfoto: Ole Kæhler
Debatmøde på Nordals. Arkivfoto: Ole Kæhler
3. maj 2024 Politik Skrevet af: Ole Kæhler

For en uge siden var der offentligt møde, ’Det derbAtter Nordborg et attraktivt sted at bo og leve’. Hele 112 borgere mødte op og gav deres mening til kende. Konceptet Det derbAtter er udviklet af Socialdemokratiet og i kølvandet på den gode opbakning i Nordborg, er det allerede planlagt at Det derbAtter fortsætter i Havnbjerg til efteråret. Mødet i Havnbjerg vil også handle omSvenstrup.

”Jeg er først og fremmest utrolig glad for den store opbakning til mødet i Nordborg. Det vidner om, at borgerne gerne vil lyttes til, tale sammen og have mulighed for at komme med deres budskaber, meninger og ønsker for fremtiden. Det, der glædede mig mest ved mødet, var den fantastiske og positive stemning og at deltagerne lyttede til hinanden. Det var lige præcis meningen med denne aften”, siger det socialdemokratiske byrådsmedlem, Jesper Larsen, i en pressemeddelelse. Han bor selv i Nordborg og var og initiativtager til mødet.

Artiklen fortsætter under annoncen

En deltager sluttede aftenen af med at sige:

”I aften har jeg følt et ’vi’ i Nordborg og det er jeg meget glad for”.

Aftenen blev indledt med en række oplæg for at kvalificere og starte debatten og den sidste time af aftenen gik med rundbordsdebatter og idéopsamling i plenum. Her blev der livligt udvekslet ideer og debatteret konstruktivt. De mange ideer blev i grupper skrevet på A3-ark, delt i plenum og efterfølgende indsamlet.

”Vi fik samlet otte A3 ark fyldt med ideer, som nu er blevet læst igennem og sorteret. Deltagerne ved mødet kom med virkelig med mange gode input og ideer og det vil jeg sige mange tak for. Jeg vil nu sammen med Socialdemokratiet gå i arbejdstøjet og arbejde videre med nogle af ideerne og det glæder jeg meget til”, siger Jesper Larsen.

Artiklen fortsætter under annoncen

Byfornyelse og udvikling af Nordborg var et stort emne på mødet. For eksempel hvordan ældre og ikoniske bygninger i bymidten kan bruges fremover.

”Den socialdemokratiske byrådsgruppe vil, som jeg foreslog på mødet, have undersøgt om den gamle skolebygning ved Nordals Skolen kan bruges og i givet fald til hvad. Bygningen er ikonisk for Nordborg. I bæredygtighedens tegn, mener vi, at vi skal gøre, hvad vi kan for at gøre brug af bygningen fremover, når den ikke længere bruges til skole. Lige så ikonisk er Vandtårnet i Nordborg. Jeg og Socialdemokratiet mener, at det kunne være spændende at undersøge, om det er muligt at Vandtårnet kan bruges i forbindelse med turisme. De to bygninger er vigtige for Nordborg. Det fornemmede jeg tydeligt på mødet, da jeg talte om dem i mit oplæg”, siger Jesper Larsen.

Artiklen fortsætter under annoncen

Bynære legepladser i både Nordborg og Havnbjerg betyder meget for både borgere og turister og derfor vil Socialdemokratiet også arbejde med det i fremtiden. Lige så vigtigt er det, at der er tilbud for de unge.

”Socialdemokratiet vil have fokus på at få Ungdomsskolen ind til Nordborg by. Samtidig er legepladser vigtige for både herboende børnefamilier, men så sandelig også for turister”.

Et andet gennemgående tema i løbet af aftenen var behovet for flere almene og private udlejningsboliger. Både boliger til tilflyttere, men også boliger til seniorer, som vil sælge deres parcelhus og blive boende på Nordals. På mødet deltog et ægtepar, som for et års tid siden solgte deres hus og modvilligt flyttede til Sønderborg, da der ikke var det rigtige boligtilbud på Nordals. Socialdemokratiet vil fortsat arbejde for og støtte op om flere lejeboliger på Nordals.

Artiklen fortsætter under annoncen

Forskønnelse og udvikling af Nordals og Nordborg indebærer også at der kigges på forfaldne huse. Fokus på mødet var fortrinsvis omkring specifikke huse ved Nordborg Sø og på Kirkegade i Nordborg. De nævnte ejendomme arbejdes der videre med.

Aftenen startede med fem korte oplæg med forskellige perspektiver. Signe Nørbæk Duus fortalte om at flytte tilbage til Nordborg med sin familie, skoleleder Tine Christensen om renoveringen af Nordals Skolen, Brian Juhler Larsen fra Salus, fortalte om Danbos planer for nye lejeboliger i Nordborg og Havnbjerg, Lars Johansen om Science Efterskolen Nordborg Slots planer om udvidelse og slutteligt Jesper Larsen om Udviklingsforum for Nordals. På mødet deltog – udover Jesper Larsen – også de lokale byrådsmedlemmer Niels Ole Bennedsen og Kristian Beuschau.

Artiklen fortsætter under annoncen

”Jeg synes det var fem rigtig gode oplæg, som hver især var med til at starte den positive debat. Jeg glæder mig allerede til Det derbAtter i Havnbjerg til efteråret, hvor Svenstrup også inviteres med. Jeg er overbevist om at ideerne er mange og debatlysten stor. Og så ser jeg frem til igen at debattere og tale med folk ansigt til ansigt, fremfor debatten på sociale medier, som af og til har en dårlig tone og bliver populistisk”, siger Jesper Larsen.

Læs hvad SønderborgNYT skrev efter debatmødet.

28. maj 2024 Politik, Sønderborg

Grøn omstilling var overskriften i EU-debat på Hotel Alsik

28. maj 2024 Politik

Danfoss og SYNERGI havde tirsdag eftermiddag sat scenen til en EU-debat på Hotel Alsik og den kom til at handle om den grønne omstilling. SYNERGI er en interesseorganisation, der arbejder for, at Danmark begynder at bruge energien klogere – i industrien, i de offentlige bygninger og i de danske hjem. Det var bestyrelsesformanden for SYNERGI, […]

Læs mere...