Debat: Kan vi tro på at de ældre får en værdig pleje

9. april 2021 Nordborg

Jørgen Jørgensen, SF, skriver:

Kan vi være sikker på, at de ældre i Sønderborg kommune nu endelig får en værdig pleje?

Nu hvor Social- og Seniorudvalget har godkendt ikke mindre end to i hast udarbejdede handleplaner, i kølvandet på de skrækkelige historier om misrøgt af ældre medborgere på Guderup plejecenter.

Kan vi det?

Lytter man til FOAs formand i Sønderborg, Tony Hansen,  så er han fuld af fortrøstning om, at tingene nu er klaret. Men er de nu også det?

Artiklen fortsætter under annoncen

I SF deler vi ikke hans optimisme. Det drejer sig ikke kun om Guderup Plejecenter, men om forholdene i hele ældreplejen.

Sønderborg ligger i den absolutte dårligste ende blandt landets kommuner, når vi måler på nettoudgifter til gruppen af ældre over 80 år. Den gruppe der typisk har brug for enden hjemmehjælp eller en plads på et plejehjem. Det viser KLs nøgletal2020. Og det lave udgiftsniveau har selvfølgelig indflydelse på den pleje og omsorg der ydes de ældre.

Og det har indflydelse på de ansattes vilkår for at yde en kvalificeret pleje. Og her kommer så vores næste bekymring.

For selv samme fagforening som Tony Hansen repræsenterer, nemlig AOF, har for ganske nylig fået lavet en undersøgelse over ‘afskedigelsessager blandt kommunalt ansatte medlemmer’.

Her er konklusionen, at Sønderborg igen gør sig uheldigt bemærket, idet 22 procent af FOAs medlemmer inden for Social- og Sundhedssektoren er blevet afskediget i perioden januar 2017 til oktober 2020. Det er landets 10. højeste afskedigelsesprocent.

Derfor er udtrykket ‘svingdørsansættelse’ ret dækkende for personaleforholdene.

Artiklen fortsætter under annoncen

Og når man betænker, at årsagen til afskedigelse som oftest er sygdom, siger det noget om et dårligt arbejdsmiljø, og et presset personale, der utilsigtet kommer til at lave fejl.

“Det ligner næsten, at der hersker sådan en ‘brug-og-smid-væk-kultur’, hvor man bare slider den enkelte ansatte helt i bund for så at skille sig af med dem. Det gør mig virkelig gal”, siger Mona Striib, Landsformand for FOA.

Manglende ressourcer og en ‘personalepolitisk svingdør’, kan ikke klares med flere uanmeldte tilsyn og et par i hast udarbejdede handleplaner.

Artiklen fortsætter under annoncen

Det kræver, at de folkevalgte politikere lever op til deres ansvar og gør det der skal til for at de borgere, der modtager kommunal pleje, de ansatte og vi borgere igen kan have tillid til, at der ydes en værdig pleje.

 

Skrevet af: Redaktion redaktion@sonderborgnyt.dk
14. maj 2021 Genforeningen 2020, Sønderborg

DGIs Genforeningsstafet nåede frem til Rytterstatuen

14. maj 2021 Genforeningen 2020

Fredag eftermiddag nåede Genforenings-depechen til Sønderborg, hvor den skiftede hænder og det blev DGI-formand Charlotte Bach Thomassen, som skulle løbe den op gennem Dybbøl Banke og videre mod Aabenraa. Med på turen fra Rytterstatuen til Dybbøl Banke var også byrådsmedlemmerne Stephan Kleinschmidt og Jesper Kock, der begge – ligesom DGI-formanden – sagde nogle ord om […]

Læs mere...