Den historisk vigtige kamp om Als

30. juni 2019 Kultur

Lørdag var Flemming Møldrup fra DR-serien, Kender du typen, og en gruppe tv-folk besøg i Soldaterlejren på Kær Vestermark og natten til søndag deltog han også i Kampen om Als. Det sammen gjorde Tom Buk-Swienty, der guidede Flemming Møldrup rundt i 1864-historien.

“Vi er her for at lave udsendelser om grænselandet og den skal sendes op til genforeningen”, sagde en af kamerafolkene.

Og når det handler om grænselandet, så er 1864 utroligt vigtig, fordi Danmark mistede Sønderjylland til preusserne, som arbejdede ihærdigt på at undertrykke og fortyske hele området frem til 1920, hvor en folkeafstemning gjorde Sønderjylland dansk igen.

Artiklen fortsætter under annoncen

Efter nederlaget i Dybbøls skanser i 1864 flygtede danske soldater til Als, men det var en stakket frist de havde, inden de preussiske soldater satte efter dem.

Netop nu er det 155 år siden preusserne indtog Als – og det er den kamp, der natten til søndag blev vist af historiske soldater på Kær Vestermark.

SønderborgNYT var på Slagmarken og fulgte slagets gang.

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
24. oktober 2021 Kultur, Gråsten

Brecklings Bogcafé: Halvdelen af billetterne til Jussi Adler Olsen er solgt

Foto: Robin Skjoldborg
24. oktober 2021 Kultur

Noget tyder på, at det blive sidste gang man kan møde krimikongen Jussi Adler-Olsen i det sønderjyske, siger Allan Breckling, som er vært i Brecklings Bogcafé, som har valgt Gråsten – det lille kongerige – til at få besøg af den verdensberømte forfatter torsdag den 18. november klokken 19.00. Rammen bliver Ahlmannsparkens BHJ-sal. “På 10 […]

Læs mere...