Den politiske situation fra 1864 alvorligere end i dag

31. januar 2014 Kultur

I de seneste dage har Folketinget diskuteret Dong-aktier og nu fylder SF også en del i den politiske debat mand og mand imellem. Forskellige kommentatorer siger, de ikke har oplevet noget lignende i forbindelse med, at en upopulær Dong-aftale hastes igennem, et parti forlader regeringen og samme partis formand går.1864

Artiklen fortsætter under annoncen

Sammenlignet med 1864 er det selvfølgelig alvorligt, men ikke farligt.

For 150 år siden var det risikoen for krig, der fyldte i debatten i både Landsting og Folketing. Som en del af optakten til Slaget ved Dybbøl kan vi dagligt følge udviklingen frem til angrebet på hjemmesiden http://1864live.dk/.

Fra datidens politiske referater

30. januar 1864:

Anton Frederik Tscherning. Foto: 1864 Live

Anton Frederik Tscherning. Foto: 1864 Live

Artiklen fortsætter under annoncen

Både Landstinget og Folketinget debatterer i disse dage konflikten med de tyske magter, og generelt er stemningen, at Danmark skal fastholde Novemberforfatningen.

Novemberforfatningen er nu det vigtigste bindeled mellem kongeriget og Slesvig, og fjernes den, ser man en stor risiko for, at båndet med Slesvig skal blive skåret over.

Der er dog enkelte stemmer, der maner til forsigtighed. A.F. Tscherning og dele af Bondevennerne advarer om, at det vil være endnu farligere at risikere, at tyske magter besætter Slesvig.

Artiklen fortsætter under annoncen

Heller ikke i 1864 blev der lyttet til kritikerne, men blot sikret det nødvendige antal stemmer. Kun et lille mindretal deler Tschernings betænkeligheder og Folketinget vedtager en udtalelse, der opfordrer kongen til at bevare Novemberforfatningen.

Stemmetallet er 74 for og kun 5 imod.

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
2. oktober 2022 Erhverv, Sønderborg

Sidst i oktober synger Medina ved en dinnerkoncert i Sergenten

2. oktober 2022 Erhverv

Velkommen til Medina, sangerinden, Medina, er Danmarks sangfugl og ukronede popdronning og den 29. oktober er hun på scenen til en dinnerkoncert i Sergenten på Sønderborg Kaserne. Til dinnerkoncerten byder Jesper Koch og hans stab på en tre-retters menu med buffet som hovedret og der er vand og vin ad libitum under middagen. Efter koncerten […]

Læs mere...