Den Store Krigs afslutning og de mange faldne blev mindet

11. november 2021 Kultur Skrevet af: Ole Kæhler

Torsdag – den 11.11 klokken 11 – blæste Poul Erik Sørensen signalet for ‘hold inde’ på sin trompet – og det var det samme signal, som lød da soldaterne ved fronten i Den Store Krig skulle standse skydningen for 103 år siden.

“Vi er samlet for at mindes de faldne soldater og alle de civile ofre. Dagen er både en mindedag og fejring af dagen, hvor fire års krig sluttede”, sagde Jens Peter Rasmussen, som er formand for Kontaktudvalget for de militære traditioner i Sønderborg Kommune.

Artiklen fortsætter under annoncen

Der deltog omkring 30.000 sønderjyder på tysk side i Den Store Krig og deraf er navnene på 5.270 døde soldater kendt.

I krigen døde der cirka otte millioner soldater og hertil kommer cirka 6.500.000 civile.

“Det glæder mig, at vi for første gang kan gennemføre en fælls dansk-tysk mindehøjtidelighed og jeg siger velkommen til generalsekretær Uwe Jessen fra Bund Deutscher Nordschleswiger, BDN og formanden for BDN-afdelingen i Sønderborg, Jörn Petersen”.

Borgmester Erik Lauritzen og chefen for hærhjemmeværnets distrikt, major Tobias Tesch, lagde, som Uwe Jessen, kranse ved mindestenen for de 199 faldne fra Sønderborg Sogn.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Mindestenen blev rejst her på den tidligere kirkegård i 1923 og i de første 15 år var der ingen mindehøjtidlighed, men fra 1938 – på 20-årsdagen for krigens afslutning – har der hver år været en mindecermoni, hvor der er lagt kranse. De første 50 år var det foreningen Dansksindede sønderjyske krigsdeltagere, der stod for mindehøjtideligheden og herefter tog kasernen og bystyret over. I 2014 flyttede Sergentskolen til Varde og siden har Kontaktudvalget stået for højtidligheden”, sagde J. P. Rasmussen.

Artiklen fortsætter under annoncen

Efter kransene var lagt, var der – for første gang nogensinde – fælles dansk-tysk bøn i Sct. Marie Kirke.

Du kan SE BILLEDER HER .