Domaine Nyballe: Iver Dall i Skelde lave rødvin som han selv kan li’ den

19. september 2020 Kultur

Lørdag tog vingården Domaine Nyballe mod gæster, som ville se, hvordan en vingård ser ud – og også smage på dråberne.

“Her på Domaine Nyballe laver vi kun rødvin og forklaringen er, at det er det, vi bedst selv kan lide”, siger vingårdejer Iver Dall. Han har hørt, der er dem, der siger, man ikke kan lave rødvin i Danmark.

“Men det har vi modbevist og efterhånden er vi blevet ret kendte”, siger Iver Dall til SønderborgNYT. Og vinspecialister kender Nyballe. Det virker en længere række diplomer om.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Det er noget sværere at lave rødvind end hvidvin – og vi kan godt li’ udfordringer”.

Ambition er at fremstille dansk rødvin med fokus på fyldighed, kvalitet og eksklusivitet. Druerne høstes med hånden og sorteres herefter manuelt på drueniveau samtidigt med at stilkende fjernes.

1000 flasker om året

Vindruer står jo udenfor og det gør, at vinbønder er afhængige af vind og vejr – og hos vinbonden i Nyballe i Skelde fejlede sidste års høst.

“Men årene inden blev det årligt til 1000 flasker vin og det bliver det også i år. Og der er ingen planer om at skrue op for mængden”, siger Iver Dall. Vinen ligger i mindst to år, inden de bliver solgt eller drukket.

Artiklen fortsætter under annoncen

Iver Dall tilpasser ikke sin produktion efter, hvordan markedet er, men laver vin, han selv kan li’.

“Det her er jo en hobby. Skulle det være en levevej, så skulle der plantes vinstokke på et areal, der er noget større end de to parcelhusgrunde, der er i dag”.

Vinen bliver ikke filtreret, den er bæredygtig og vinstokkene er ikke sprøjtet.

“Jeg sælger mine flasker til blandt andre Torve-Hallen og andre restauranter og så er de på hylderne hos Wohlenberg”, siger Iver Dall, som også tager ud og laver vinsmagninger.

Artiklen fortsætter under annoncen

Du kan læse mere om vingården i Skelde på hjemmesiden.

 

 

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
22. juni 2021 Samfund, Sønderborg

Kommunens borgerrådgiver er klar til at hjælpe

22. juni 2021 Samfund

Den nye borgerrådgiver i Sønderborg Kommune, Maria Eline Bonefeld, er klar til at tage imod henvendelser fra borgere. Hun træffes på sit kontor på Rådhuset. Kontakt hende på mail eller telefon for en aftale. Borgerrådgiverens opgave er blandt andet at hjælpe borgere og virksomheder med at forstå afgørelser fra kommunen, finde vej i den kommunale […]

Læs mere...