Domaine Nyballe: Iver Dall i Skelde lave rødvin som han selv kan li’ den

19. september 2020 Kultur

Lørdag tog vingården Domaine Nyballe mod gæster, som ville se, hvordan en vingård ser ud – og også smage på dråberne.

“Her på Domaine Nyballe laver vi kun rødvin og forklaringen er, at det er det, vi bedst selv kan lide”, siger vingårdejer Iver Dall. Han har hørt, der er dem, der siger, man ikke kan lave rødvin i Danmark.

“Men det har vi modbevist og efterhånden er vi blevet ret kendte”, siger Iver Dall til SønderborgNYT.

Artiklen fortsætter under annoncen

Og vinspecialister kender Nyballe. Det virker en længere række diplomer om.

“Det er noget sværere at lave rødvind end hvidvin – og vi kan godt li’ udfordringer”.

Ambition er at fremstille dansk rødvin med fokus på fyldighed, kvalitet og eksklusivitet. Druerne høstes med hånden og sorteres herefter manuelt på drueniveau samtidigt med at stilkende fjernes.

1000 flasker om året

Vindruer står jo udenfor og det gør, at vinbønder er afhængige af vind og vejr – og hos vinbonden i Nyballe i Skelde fejlede sidste års høst.

“Men årene inden blev det årligt til 1000 flasker vin og det bliver det også i år. Og der er ingen planer om at skrue op for mængden”, siger Iver Dall. Vinen ligger i mindst to år, inden de bliver solgt eller drukket.

Iver Dall tilpasser ikke sin produktion efter, hvordan markedet er, men laver vin, han selv kan li’.

“Det her er jo en hobby. Skulle det være en levevej, så skulle der plantes vinstokke på et areal, der er noget større end de to parcelhusgrunde, der er i dag”.

Vinen bliver ikke filtreret, den er bæredygtig og vinstokkene er ikke sprøjtet.

“Jeg sælger mine flasker til blandt andre Torve-Hallen og andre restauranter og så er de på hylderne hos Wohlenberg”, siger Iver Dall, som også tager ud og laver vinsmagninger.

Du kan læse mere om vingården i Skelde på hjemmesiden.

 

 

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk