Drømmeland Als – om timerne som en kommunistisk republik

7. marts 2019 Kultur

Efter 100 års glemsel genopliver ”Drømmeland Als” fire skæbnesvangre dage på den sønderjyske ø i slutningen af 1. verdenskrig.

På biblioteket i Nordborg kan du onsdag den 13. marts klokken 16:30 høre Jacob Nielsen fortælle om hans roman ”Drømmeland Als”, som handler om netop disse timer.

Nogle krigstrætte tyske marinesoldater startede ifølge myten en revolution og udråber den mystiske overskræddergast Bruno Topff som præsident af den kommunistiske republik Als, skriver biblioteket.

Artiklen fortsætter under annoncen

Skæbner i romanen

I 70 timer afskæres mikronationen fra omverdenen. Romanen følger adskillige skæbner, hvis tilværelse påvirkes på både godt og ondt af de politiske omstændigheder. Ud over præsidentens gøren og laden fortælles bl.a. historien om en ung idealistisk marinesoldat, en ældre fædrelandskærlig bagerjomfru, en liderlig kat samt en journalist, hvis objektivitet bliver udfordret af de utallige rygter, som svirrer omkring på den aflukkede ø.

Mens historikere stadig i dag diskuterer, om republikken fandtes eller ej, tegner de personlige fortællinger i romanen et billede af usikkerheden og fremtidshåbet, som eksisterede side om side ved krigens afslutning.

Artiklen fortsætter under annoncen

Tilbage står en fabel om umuligheden af at besidde sandheden om historiens mindre begivenheder.

Det er gratis at deltage.

Man møder bare op.

I november måned erklærede ‘Bruno Topff’ fra Det Lille Teater Als for frit – og du kan se billederne fra begivenheden, der foregik på kasernen, slotte og i byens gader.

Artiklen fortsætter under annoncen

 

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
7. december 2021 112, Sønderborg

Miljøvagten holder øje med spildt mælk

7. december 2021 112

Tirsdag eftermiddag har der været et uheld med mælk hos en virksomhed på Ellegaardvej i Sønderborg. Det betyder, at cirka 1000 liter mælk er løbet i afløbet og derfra videre til Ulkebøldam. Det betyder, at Ulkebøldam kan få en smule misfarvning i de kommende dage. Lige nu kan man se misfarvning af vandet i gl. […]

Læs mere...