Dybbøldagen markeret med kranse ved Krigergravene

18. april 2020 Kultur

På Dybbøl Banke bød oberstløjnant Claus Klaris kort velkommen til en meget lille markering af Dybbøldagen – den 18. april, hvor stormen på Dybbøl Skanse fandt sted i 1864.

“Vi skulle have været rigtigt mange til markeringen af Stormen på Dybbøl, men det satte Coronaen en stopper for. Men vi vil lægge kranse og mindes de faldne”, sagde Claus Klaris.

Herefter blev der lagt kranse fra Hjemmeværnet og derefter lagde borgmester Erik Lauritzen en krans fra Sønderborg Kommune og J.

Artiklen fortsætter under annoncen

P. Rasmussen lagde en buket fra Historiecenter Dybbøl Banke.

Blandt de sønderborgere, der var mødt op for at følge med, var tidligere trafikminister J K Hansen, som har deltaget i Dybbøldagen siden 1949.

“I 1965 var der ikke en officiel markering af Dybbøldagen, fordi der blev holdt et stort arrangement året før. Men vi var nogle, der tog herop og lagde kranse. Det var iøvrigt i snestorm”, sagde 94-årige J. K. Hansen til SønderborgNYT, Den tidligere socialdemokratiske trafikminister mødte i år – for første gang i 30 år – op i uniform.

Dybbøldagen er en særlig dag

“Det var jo den 18. april 1864 preusserne stormede skanserne i Dybbøl og vi kan sådan set sige uden en 18. april ingen genforening. I dag skulle vi ha’ været rigtigt mange. Der skulle have været fest og farver, så det er ekstremt mærkeligt at være her i dag”, sagde specialist J. P. Rasmussen fra Hjemmeværnet til SønderborgNYT.

“Det er vemodigt at tænke på de mange faldne og også på alt det, der skulle have været her i dag”.

Enig borgmester

“Jeg synes også, det giver en lidt underlig følelse at være her i dag. Der plejer jo at være mange mennesker. Dybbøldagen betyder rigtigt meget for mange, så det er godt, der gennemføres en lille markering”, sagde borgmester Erik Lauritzen til SønderborgNYT.

En fælles mindehøjtidelighed, en mindegudstjeneste og et mindearrangement med tale af folketingsmedlem Bertel Haarder er blevet aflyst på grund af corona. Også åbningen af en helt ny udstilling, som fortæller den dramatiske historie fra den historiske skanse, er blevet udskudt.

SønderborgNYT sendte live-tv fra kransenedlæggelsen og du kan se udsendelsen på SønderborgNYTs Facebookside.

HUSK – Støt den lokale handel i en svær tid! 

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk