Egernsund Tegl baner vej for mere kunst i byggeriet

16. august 2019 Broager

Mure udsmykket med kreative mønstre og motiver.

Mure opført i specialfremstillede mursten, der er formet, så de danner lys- og skyggevirkninger alt efter dagens gang og vejrskiftet, skriver Egernsund Tegl.

Dét er, hvad der møder øjet i den nye kunstudstilling ”Levende Murværk”, som kan ses hele efteråret på Cathrinesminde Teglværksmuseum i Sønderjylland.

Specialmurstenene, der indgår i udstillingen, er designet i samme grundformat som almindelige mursten, så de kan bygges sammen.

Men på forsiden er de buede, spidse eller skrå, og det har en tydelig effekt: ‘Levende Murværk’ bryder med det todimensionelle, flade udtryk og træder ud i rummet i geometriske figurer.

Udstillingen har dermed et klart budskab: Tegl er ikke kun noget funktionelt, men kan også tilføre byggeriet en æstetisk og kunstnerisk merværdi.

 Appellerer til eliten inden for murerfaget

”Levende Murværk” lanceres i forbindelse med Egernsund Tegls 125-års jubilæum og er blevet til gennem et samarbejde mellem den sønderjyske teglproducent og Karen-Lisbeth Rasmussen, der er keramiker og kunstner.

Artiklen fortsætter under annoncen

Hun producerer minimursten på sit eget lille teglværk hjemme i atelieret.

Herefter fremstiller Egernsund Tegl de færdige sten, som er fire gange større end miniature-udgaverne.

Og det alternative tegl har nu vakt interesse hos eliten inden for murerfaget:

“Nicolai Asmussen, der i 2011 vandt titlen som ‘verdens bedste murer’ ved turneringen WorldSkills, skal bygge en kunstinstallation med vores specialmursten”, siger Karen-Lisbeth Rasmussen og fortsætter:

“Det drejer sig om en syv meter lang, halvrund læmur, der danner kunstneriske mønstre i forskellige farver og har både en scene og siddepladser indvendigt. Muren skal opføres i skolegården på Ikast Nordre Skole som led i en større renovering. Nicolai Asmussen er kendt for at tænke kreativt og ud af boksen. Netop derfor har han valgt at være en del af det her kunstprojekt, der skal gennemføres til efteråret”.

Artiklen fortsætter under annoncen

Interesse blandt arkitekter

Interessen for de specialfremstillede mursten er også nået ud til en lang række arkitekter. Søren Heinrichsen, der er arkitektrådgiver hos Egernsund Tegl, fortæller:

“Vi ser en klar interesse blandt arkitekterne. Vi har i foråret udført en e-mail-undersøgelse, hvor vi har henvendt os til en række af landets store tegnestuer og spurgt ind til deres mening om ‘Levende Murværk’. Samtlige arkitektfirmaer har givet positiv feedback, og flere har givet udtryk for, at de ønsker at bruge teglet”.

Artiklen fortsætter under annoncen

Arkitektrådgiveren er ikke i tvivl om, hvorfor teglet appellerer til arkitekterne:

“Arkitekter er altid klar på at tænke nyt. Ud af boksen. Og med vores specialfremstillede mursten kan vi udfordre de gængse byggekonventioner og vise alternative, unikke og kunstneriske måder at bruge tegl på. Samtidig giver produktet os mulighed for at imødekommende alle de særlige behov, arkitekterne måtte have”.

 

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
1. december 2022 Sønderborg, Frivillige

Vester Sottrup Frivillige Brandværn lukker – der er for få frivillige

1. december 2022 Sønderborg

Vester Sottrup Frivillige Brandværn, som har eksisteret i hele 76 år, har valgt at lukke stationen og opsige kontrakten om brandslukning i deres lokale slukningsområde. Alle borgere kan fortsat føle sig trygge, fordi området bliver dækket af andre brandværn. ”Vi har set os selv i øjnene og vi kan fremadrettet ikke overholde den kontrakt vi […]

Læs mere...