Egernsund Tegl har solgt mursten i hele 125 år –

15. august 2019 Broager

Hos Egernsund Tegl er der altid rigtigt travlt med at levere mursten til alle de murere, der skal bruge dem i byggeriet.

Og i disse dage lades der – trods travlhed – op til fest og den skal holdes lørdag.

”I år er det 125 år siden 33 herrer blev enige om at stifte Egernsund Tegl og på den stiftende generalforsamling blev der ifølge hiostoriebøgerneindtaget en del rom, så vi fejrer naturligvis de 125 år med lidt rom”, siger direktør Peter Høffner Thomsen til SønderborgNYT.

Han fortæller videre, at Egernsund Tegl er salgsorganisationen for de fire lokale teglværker.

Murstenene

Når mursten har den størrelse, som de har, så er der en mening med det.

”Mursten er formet efter noget så simpelt som håndens størrelse – derfor er det også et format, der holder”, siger Mia Thøisen, som har ansvaret for marketing.

”Lige nu er det de velkendte langformater, der er efterspurgte, men vi fornemmer også, at den unge generation af arkitekter har genfundet glæden ved det klassiske format og murværk”.

Artiklen fortsætter under annoncen

”Lige nu er det de velkendte langformater, der er efterspurgte, men vi fornemmer også at de yngre arkitekter ser tilbage og tager nogle af de traditionelle mursten med sig”, siger hun.

Fokus er mere på muren som værket end den enkelte modesten.

Murstensproduktionen er automatiseret.

”Men de produceres med respekt for det gamle håndværk”, siger teknisk produktchef Torben Moos.

Holdbarheden på mursten er der ikke sat et antal år på – men når man tænker på de mange gamle kirker og andre ældre bygninger, så er det tydeligt, at mursten er glimrende at bygge med.

Artiklen fortsætter under annoncen

Fantastisk salg

”Vores salg går fantastisk og vækster helt vanvittigt”, siger direktør Peter Høffner Thomsen og giver en stor del af æren for successen til gode, dedikerede medarbejdere.

”Halvdelen af de mursten, der produceres her på egnen, bliver solgt i blandt andet Australien, Rusland, New Zealand, Tyskland, Norge, Sverige og England”, siger direktøren og tilføjer, at der også er medvind i Danmark.

Artiklen fortsætter under annoncen

”Vi gør, hvad vi kan for at fortælle, at der skal bruges mursten. Også her i området”.

Forskellige sten

For år tilbage var udvalget af mursten mere begrænset og 80 procent af de sten, der blev produceret, blev brugt til typehuse. I dag er 80 procent af stenene til det såkaldte projektmarked.

”Det kommer af, at vi gør meget ud af at rådgive”, siger Peter Høffner Thomsen.

I denne tid er der meget fokus på klimarigtighed og bæredygtighed – og så er det jo glimrende, at mursten holder i virkeligt mange år.

Artiklen fortsætter under annoncen

Bæredygtigheden er på vej ind i produktionen

”Kunderne er begyndt at kræve bæredygtig produktion og vi har gjort en del øvelser og arbejder på at genanvende varmen fra ovnene. Vi undersøger også, hvad mere vi kan gøre”, siger Torben Moos. Han er ikke i tvivl om, der kommer krav fra både regeringen og fra EU.

“Debatten op til EU-valget og det efterfølgende folketingsvalg viste tydeligt, at klima og bæredygtighed er vigtigt”, siger han.

”I Sverige har det foretrukne byggemateriale været træ, men vi har fået succes med at sælge mursten til svenskerne, der i dag vil have noget andet end træhuse. Det er muligvis en trend ligesom der en overgang blev bygget mange svenske træhuse i Danmark, men sandsynligvis også fordi murstenshuse har en længere levetid og et godt indeklima”, supplerer Peter Høffner Thomsen.

 

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
1. december 2022 Sønderborg, Frivillige

Vester Sottrup Frivillige Brandværn lukker – der er for få frivillige

1. december 2022 Sønderborg

Vester Sottrup Frivillige Brandværn, som har eksisteret i hele 76 år, har valgt at lukke stationen og opsige kontrakten om brandslukning i deres lokale slukningsområde. Alle borgere kan fortsat føle sig trygge, fordi området bliver dækket af andre brandværn. ”Vi har set os selv i øjnene og vi kan fremadrettet ikke overholde den kontrakt vi […]

Læs mere...