En bro mellem Als og Fyn vil give flere penge i landsdelen

21. juni 2017 Erhverv Skrevet af: Ole Kæhler

En fast forbindelse mellem Als og Fyn vil skabe tusindvis af jobs og løfte BNP med op mod én milliard kroner om året. Det viser en ny analyse af de økonomiske fordele ved AlsFynBroen.

Store virksomheder, små virksomheder, privatpersoner og kommuner. Alle kan se frem til en lang række af fordele, hvis AlsFynBroen bliver til virkelighed.

En fast forbindelse mellem Sydfyn med Sønderjylland vil nemlig have så mange positive effekter, at den vil give hele regionen et markant økonomisk løft. Det fastslår en ny regionaløkonomisk analyse fra DAMVAD Analytics.

Artiklen fortsætter under annoncen

Analysen har undersøgt de økonomiske effekter ved en fast forbindelse og forudser blandt andet, at broen i anlægsfasen vil skabe 2660 fuldtidsjobs i fem år. Og når broen står færdig vil de dynamiske effekter af at binde to landsdele sammen give mange fordele – for eksempel produktivitetsgevinster på 100 millioner kroner om året og en samlet stigning i BNP på op til én milliard kroner om året.

Konklusionerne i den nye analyse glæder formanden for AlsFynBroens styregruppe, Danfoss’ bestyrelsesformand Jørgen M. Clausen.

Artiklen fortsætter under annoncen

”Den nye analyse viser, at der er store perspektiver i AlsFynBroen. Den vil forbedre rammevilkårene for vækst og beskæftigelse i Syddanmark markant, og den vil nedbryde barrieren mellem to arbejdsmarkeder, som i dag er opdelte. AlsFynBroen åbner helt nye muligheder for virksomheder og privatpersoner, og den vil være en gamechanger til gavn for erhvervsliv, privatpersoner og kommuner,” siger Jørgen M. Clausen i en pressemeddelelse.

Flere turister til Fyn

En af de konkrete effekter af AlsFynBroen vil være flere tyske turister på Fyn. DAMVAD-analysen viser, at Fyn halter bag Sydjylland, når det kommer til at lokke tyske turister til, og hvis Fyn kom på niveau med resten af Syddanmark, vil det skabe 500 jobs og øge turismeindtægterne med cirka 350 millioner kroner.

Artiklen fortsætter under annoncen

 

Pendling skyder i vejret

Hans borgmesterkollega i Sønderborg, Erik Lauritzen, er også begejstret for de positive perspektiver i analysen. Han hæfter sig særligt ved, at AlsFynBroen vil gøre det lettere for sønderjyder at pendle til Fyn – og vice versa.

”AlsFynBroen vil forbinde to adskilte arbejdsmarkeder og skabe helt nye jobmuligheder for både sønderjyder og fynboer. I dag er der kun 100 personer, der pendler mellem Sønderborg og Sydfyn, men med AlsFynBroen vil tallet stige til over 5000. Samtidig vil erhvervslivet nemmere kunne tiltrække den arbejdskraft, de har brug for, og samlet set vil det gøre Sønderborg og Sydfyn til mere attraktive steder at bo og arbejde,” siger han.

Artiklen fortsætter under annoncen

FAKTA

Analysens hovedkonklusioner

AlsFynBroen vil:

skabe 13.300 jobs i byggeperioden (2660 fuldtidsjobs i fem år).

medføre produktivitetsgevinster på op til 100 mio. kr. årligt.

gøre det nemmere at pendle på tværs af landsdelene. I dag pendler 100 personer mellem Sønderborg og Sydfyn – med AlsFynBroen vil tallet stige til over 5000.

løfte turismen på Fyn – kommer Fyn på niveau med Sydjylland hvad angår tyske turister, vil det kunne skabe 500 jobs og øge indtægterne fra turisme med op til 354 mio. kr. om året

Artiklen fortsætter under annoncen

skabe grobund for et højere uddannelsesniveau i Region Syddanmark. Hvis regionen kommer på niveau med resten af landet hvad angår andelen af borgere med en lang videregående uddannelse, vil det have en positiv effekt på BNP på op til 520 mio. kr.

derfor samlet set kunne øge BNP med op til 974 mio. kr. om året

Dominoeffekter skaber vækst

Det økonomiske gevinster skyldes, at AlsFynBroen forkorter transporttiden mellem Fyn og Sønderjylland, og det sætter gang i en række dominoeffekter – også kaldet agglomerationseffekter.

Reduceret transporttid betyder nemlig et øget opland for virksomhederne, som derfor får adgang til et større marked. Det vil blandt andet øge videndelingen på tværs af landsdelene og gøre det mere attraktivt for virksomhederne at specialisere sig.

Virksomhederne vil også profitere af at være tættere på underleverandører og samarbejdspartnere og af lavere transportomkostninger. Et større opland vil også øge konkurrencen mellem virksomhederne, hvilket bidrager til højere produktivitet.

Læs hele analysen fra DAMVAD Analytics og mere om AlsFynBroen på alsfynbroen.dk.

 

 

21. maj 2024 Sport, Sønderborg

Gymnasie-fodbold: De blå piger vandt stort over de røde

21. maj 2024 Sport

I dag, tirsdag, er det sidste skoledag for alle de gymnasieelever og HF-elever, som skal til afsluttende eksamen inden længe – og Det Blå Gymnasium fejrede dagen med fodboldkampe mod Statsskolen. Den første kamp, der blev spillet, det var pigerne og her vandt ‘de blå’ en overbevisende sejr på hele 7-0 over ‘de røde’. “Det […]

Læs mere...