Over de seneste 20 år er andelen af medlemsfrivillige faldet, så de medlemsfrivillige i dag udgør 70 procent af alle frivillige. I 1993 udgjorde de medlemsfrivillige 81 procent. Det kan med tiden udfordre den traditionelle foreningsmodel.
Det skriver Center for Frivilligt Socialt Arbejde.
”Frivillige er løsere tilknyttet foreninger, end vi tidligere har set, og de engagerer sig i stigende grad i aktiviteter, der er relevante for dem selv eller deres børn,” siger Lars Skov Henriksen, frivilligforsker og professor ved Aalborg Universitet.
Det er en tendens, som samfundsforsker og lektor ved Aalborg Universitet Johannes Andersen kan nikke genkendende til. Den individualisering, der har præget samfundsudviklingen gennem de seneste årtier, afspejler sig nu også i frivilligheden.
”Vi er først og fremmest optaget af det, der er til vores EGET fælles bedste. Sagen i sig selv er ikke længere nok til at motivere os. Vi skal kunne se – og ikke mindst føle – os selv i det, vi engagerer os i,” siger Johannes Andersen.
Flere ældre bliver frivillige
Demografisk stiger antallet af frivillige blandt seniorer og ældre, mens frivilligheden er faldende blandt de unge og familier med hjemmeboende børn. Og det er særligt de ressourcestærke ældre, der giver sig i kast med det frivillige arbejde.
”Mange ældre har i dag et stort overskud – og masser af tid, og den vil de gerne bruge på noget mere meningsfuldt end at stå på golfbanen eller sidde foran fjernsynet. Det er godt for frivilligheden. Til gengæld har vi en udfordring med at få engageret måske særligt de unge,” siger Johannes Andersen.
Følg udviklingen
Hvert andet år indsamler Center for Frivilligt Socialt Arbejde viden om danskernes frivillige arbejde. Hvem, hvor mange og hvorfor er vi frivillige?
Disse data samler centret i Frivilligrapporten, som også beskriver udviklingen i de frivillige sociale organisationer og kommunernes engagement i frivilligheden og civilsamfundet.
Hent et eksemplar af Frivilligrapporten