Får du håndsprit i øjet så følg fire enkle råd fra optikerkæden Louis Nielsen

3. september 2020 Samfund
Louis Nielsen fortæller, hvad man gør når håndsprit lander i øjet. Pressefoto
Louis Nielsen fortæller, hvad man gør når håndsprit lander i øjet. Pressefoto

Daglige sprøjt i håndfladen med håndsprit er blevet en del af hverdagen for de fleste. Men spritten ender ikke altid i hænderne. Giftlinjen melder om en stigning i antallet af henvendelser om uheld med håndsprit i øjnene. Louis Nielsen i Sønderborg har en lille række råd til, hvad du kan gøre, hvis uheldet er ude.

Håndsprit har ofte en høj alkoholprocent på 70-85 procent, og ender væsken i øjnene kan det volde problemer

“Får man håndsprit i øjnene kan det give svie og irritation”, fortæller Gitte Brink Kristensen, der er klinisk fagspecialist hos Louis Nielsen.

Artiklen fortsætter under annoncen

Hun bakkes op af chefoptiker Sebastian Parada, som pointerer, at små mængder af håndsprit i øjnene er ufarligt. Og at der findes metoder til at lindre den irritation, som håndspritten forårsager.

“Har du fået håndsprit i øjet, og ubehaget umiddelbart ikke kan blinkes væk, skal du straks skylle øjet med vand. Tænd for vandhanen og hold hovedet under en blød lunken vandstråle i 5-10 minutter. Hold herefter 10 minutters pause og mærk efter om svien og generne er aftaget”, siger Gitte Brink Kristensen i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter under annoncen

Store mængde kan give skader

En større mængde håndsprit i øjnene kan være farlig og give skader på hornhinden, som kan resultere i synsnedsættelse. Derfor råder Sebastian Parada til, at man søger lægehjælp, hvis irritationen varer ved og bliver ved med at skylle øjet indtil man kan få hjælp på skadestuen.

“Hvis du oplever en vedvarende irritation eller har fået en større mængde sprit i øjet, skal du følge den instruktion, der er angivet på flasken, som kan lyde: Skyl forsigtigt med vand i flere minutter, fjern eventuelle kontaktlinser, hvis dette kan gøres let, fortsæt herefter skylning. Ved vedvarende irritation skal du søge lægehjælp”, lyder det fra Gitte Brink Kristensen

Artiklen fortsætter under annoncen

Hun tilføjer en vigtig detalje.

“Det er vigtigt at sørge for, at du holder øjet åbent, når du skyller. Brug derfor to fingre til at holde øjet åbent. Ellers vil du have tendens til at lukke øjet i, og så er skylningen ikke effektiv”.

Kontaktlinser kan give ekstra problemer

Bruger du kontaktlinser kan sprit i øjet øge risikoen for skader på synet. Derfor er det vigtigt at få kontaktlinserne ud af øjet, pointerer chefoptiker Sebastian Parada.

“Som kontaktlinsebrugere er det vigtigt, at du får kontaktlinsen ud af øjet som det første, da kontaktlinsen kan ”holde på” spritten og dermed øge risikoen for skader på øjet. Kontaktlinsen må desuden ikke genbruges og skal smides væk”, fortæller Gitte Brink Kristensen.

Artiklen fortsætter under annoncen

Fire råd til, hvis du får håndsprit i øjnene

Louis Nielsen Sønderborg og chefoptiker Sebastian Parada giver følgende råd til, hvad du skal gøre, hvis du får håndsprit i øjnene.

Skyl forsigtigt med vand i 5-10 min.

Sørg for, at du holder øjet åbent, så skylningen bliver effektiv.

Fjern eventuelle kontaktlinser, hvis dette kan gøres let, fortsæt herefter skylning

Ved vedvarende irritation fortsæt skylningen og søg lægehjælp.

Giftlinjen har modtaget i alt knap 400 henvendelser om håndsprit under Corona, hvilket er en markant stigning i antallet af henvendelser. 60 procent af dem handlede om sprit i øjet.

Skrevet af: Redaktion redaktion@sonderborgnyt.dk
29. september 2022 112, Sønderborg

Politiet tog 131 gram amfetamin fra en mand fra Nordals

29. september 2022 112

Klokken 02:10 – natten til torsdag – fik en politipatrulje øje på en bil, som var efterlyst og derfor kørte de efter den. “Det var på Kløvermarken og betjentene så, at bilens passager kastede en pose ud fra vinduet kort inden de fik standset bilen”, siger Chris Thorning Vesterdal fra det lokale politi. Betjentene vurderede, […]

Læs mere...