Film om LGBTQ+ i Sønderborg får premiere i Kinorama

8. februar 2023 Kultur Skrevet af: Ole Kæhler

En ny dokumentarfilm om LGBTQ+ miljøet i Sønderborg får nu premiere i byens biograf, Kinorama, tirsdag den 21. februar klokken 18.00.

Filmen hedder Forenet i Mangfoldighed, og du har kun den ene chance for at se filmen i biografmørket og møde instruktøren. Der er nemlig tale om en særlig forestilling.

I filmen går instruktør og tilrettelægger, Frank Bisgaard Winther, der selv har rødder i det sønderjyske, tæt på den lokale forening, der blev etableret for et år siden. Foreningen har i den korte periode både oplevet stor opbakning og været ude for et par trælse oplevelser, der også sætter sit præg på filmen.

Artiklen fortsætter under annoncen

Tæt på foreningen

”Jeg ville skabe et portræt af en forening og folkene bag. Jeg undrede mig over, at det stadig var nødvendigt at organisere sig inden for det kønspolitiske område. Jeg havde derfor lyst til at fortælle historien om, hvorfor og hvordan sexuelle minoriteter finder sammen og skaber en fælles identitet”, fortæller Frank Bisgaard Winther, der er født og opvokset i Sønderborg, og fortsætter:

”Midt i den proces blev foreningen så udsat for netop det, den blandt andet vil kæmpe imod. Nemlig hate crimes. Så det var jo med til at understrege relevansen – både af foreningen og af filmen, lyder det i en pressemeddelelse fra instruktøren.

Artiklen fortsætter under annoncen

Hate crime, eller hadforbrydelse, er en forbrydelse, der er rettet mod en person eller gruppe, der tilhører en minoritet. Ofte er overfaldene motiveret af had overfor etniske, religiøse eller seksuelle minoriteter.

Det skete to gange sidste år, hvor det var rettet mod LGBTQ+ Sønderborg – senest i august, natten før den første pride nogensinde i Sønderborg.

Succesfuld pride

”Da jeg hørte om det her hate crime natten før priden, blev jeg overrasket. Jeg tænkte: What? Sker det her igen. Jeg har aldrig oplevet hate crime rettet mod mig. At det her sker var fuldstændig overvældende”, siger John Brandt, der er forperson for LGBTQ+ Sønderborg.

Artiklen fortsætter under annoncen

Men episoden stoppede ikke priden. Et massivt opbud af politifolk sørgede for, at byens første politiske markering af manglende rettigheder for seksuelle minoriteter blev gennemført med succes, hvor op mod 600 mennesker deltog.

”Selv om vi havde en pragtfuld dag med sol, glade mennesker i alle regnbuens farver, så skal vi huske på, at marchen er en markering af, at der ikke er lige rettigheder for alle. Seksuelle minoriteter oplever stadig diskriminering, hadforbrydelser og udstødelse. Det vil vi gerne ændre, så alle kan føle sig som en del af fællesskabet”, siger John Brandt.

Artiklen fortsætter under annoncen

Portræt af Olivia

I filmen medvirker også Olivia Jørgensen, der fortæller om sine oplevelser med en sønderjysk omverden, der ikke er helt klar til at favne hende. Samtidig er der et politisk niveau, hvor de samfundsmæssige perspektiver trækkes op.

Filmen opererer på tre niveauer, hvor vi hører om Olivias erfaringer, vi hører om foreningens arbejde, og så får vi hevet temaet op på samfundsniveau. Ikke kun i Danmark, men også i andre EU-lande.

Biografen støtter filmen

Artiklen fortsætter under annoncen

Netop filmens lokale forankring var en af årsagerne til, at biografdirektør Per Mathiesen fra Kinorama ikke var svær at overtale til at vise filmen.

”Jeg synes, det er spændende, at en lokal forening bliver portrætteret af en instruktør, der selv kommer fra området, så jeg var ikke i tvivl om, at jeg ville støtte en premiere i biografen”.

Så hvis du var med i priden sidste år, så er det måske nu, du skal en tur i biografen for at se, om du er med i filmen.