Første foredrag i Omstilling Sønderjylland var en succes

15. januar 2015 Erhverv

Af Jettie Nielsen

“Tvivl aldrig på, at en lille gruppe bekymrede og engagerede mennesker kan forandre verden. I virkeligheden er det det eneste, der nogensinde har gjort det.”

Sådan lød det indledningsvist fra professor Steen Hildebrandt  til de knap 100 veloplagte tilhørere, som var mødt frem, da foreningen Omstilling Sønderjylland holdt sit første arrangement i en foredragsrække om bæredygtig omstilling.

Steen Hildebrandt. Foto: Jettie Nielsen.

Steen Hildebrandt. Foto: Jettie Nielsen.

Steen Hildebrandt er professor i organisations- og ledelsesteori og et ikon indenfor moderne ledelsesteori. Han er en varm fortaler for nødvendigheden af global omstilling til bæredygtig vækst, og har skrevet flere bøger herom.

Foredraget kom vidt omkring, og undervejs blev der serveret skarp kritik af det herskende vækstbegreb og visioner om alternativerne.

Industrisamfundet har gjort os kloge på stumper og stykker, men ikke på helheder og sammenhænge fastslog Hildebrandt og han efterlyste nye paradigmer, der kan rumme helheder og skabe nye former for fællesskaber. Vi må gentænke de begreber, som samfundet er bygget på, sagde han – og nogen hoppede måske lidt i sædet, da han bragte ejendomsretten på bane som et af de begreber, der kan trænge til en revision. Vi skal nemlig blive bedre til at dele og eje i fællesskab.

Artiklen fortsætter under annoncen

Her kan Danmark blive foregangsland for hele verden fremførte Hildebrandt. Vi er et land, som er bygget på foreninger og fællesskaber. Tænk bare på andelsbevægelsen og fagbevægelsen. Det gør os til et hamrende interessant land, globalt set, ingen andre har de traditioner for at være fælles om noget, som os. Det skal vi transformere i omstillingen til bæredygtighed.

Foto: Jettie Nielsen

Foto: Jettie Nielsen

Artiklen fortsætter under annoncen

Skal vi tilbage på vækstsporet som politikerne ønsker?

“Det kan vi slet ikke”, fortæller Hildebrandt.

“Uligheden i verden øges katastrofalt, nogen få procent ejer næsten alt, og alt for mange har for lidt. Afstanden mellem rig og fattig bliver større. Vi får ikke vækst, som kan sikre alle den levefod, vi har  i den vestlige verden. Vi er på vej et sted hen, som ikke er særligt attraktivt”, pointerede han.

Anders Brandt deltog naturligvis. Foto: Jettie Nielsen

Anders Brandt deltog naturligvis. Foto: Jettie Nielsen

Artiklen fortsætter under annoncen

“Hvis vi ikke planlægger bæredygtigt, så ender vi med store katastrofer, vi ikke kan afværge, tænk på, hvad den globale opvarmning kan komme til at medføre af folkevandringer, når vandet stiger, og store tætbefolkede landområder bliver ubeboelige”.

Vi skal have et vækstbegreb, som sigter på at hæve levestandarden for alle globalt set.

“Tænk på de gamle socialdemokraters parole, hvor få skal have for meget og færre for lidt. Det var et visionært bud på indretning af samfundet. Vi skal også derhen, hvor vi tør tænke visioner for fremtiden. Hvor vækst ikke alene vurderes på forbrug og profit, men på alt det som det også er: menneskelige relationer, fællesskab og empati, for ikke at sige kærlighed”.

Foto. Jettie Nielsen.

Foto. Jettie Nielsen.

“Der er allerede millioner af initiativer over hele verden, og rigtig mange i Danmark”, påpegede Hildebrandt.

Og som en lille løftet pegefinger til forsamlingen fremhævede han nødvendigheden af at fokusere på muligheder, slippe forældede erfaringer og undgå grøftegravning. Det er vigtigere at nuancere spørgsmålet, end komme med letkøbte løsninger, var konklusionen.

De knap 100 deltagere som var mødt frem deltog med stor engagement, og der blev debatteret lystigt med såvel hverandre som Steen Hildebrandt, så det må konstateres at der også her i Åbenrå og Sønderborg er interesse for de emner, som foreningen nu bringer op.

Foreningen Omstilling Sønderjylland dækker Åbenrå og Sønderborg. Den holder ialt 12 foredrag i 2015, som alle sætter spot på bæredygtig omstilling.

Foredragene annonceres på foreningens webside (omstillingsonderjylland.dk)

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
23. januar 2022 Uddannelse, Sønderborg

AGS – gymnasiet med masser af små fællesområder

23. januar 2022 Uddannelse

AGS- det tidligere Amtsgymnasium – på Grundtvigs Allé i Sønderborg – var det tidligere Sønderjyllands Amts stolthed at bygge. “Der er skabt miljøer, som fordrer moderne undervisning og der er rigtigt mange små fællesområder, som er fortrinlige til gruppearbejde”, siger rektor Jeppe Kragelund til SønderborgNYT. Han fortæller videre, at AGS er det helt rigtige valg […]

Læs mere...